Mariana Câmpeanu: Risc de sărăcie în creştere pentru persoanele active

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, a declarat joi, la o dezbatere organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), că riscul sărăcie pentru persoanele active este în creştere, acestea fiind în pericol să nu-şi poată asigura subzistenţa prin veniturile provenite din munca prestată.
Economica.net - joi, 23 aug. 2012, 15:31
Mariana Câmpeanu: Risc de sărăcie în creştere pentru persoanele active

‘Indicatorii trecuţi în Carta Socială Europeană şi în Protoculul adiţional din 1988, care stau la baza calculului gradului de sărăcie, plasează România pe penultimul loc în Uniunea Europeană, iar pentru unii indicatori – suntem chiar pe ultimul loc. România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. Intervine însă un factor nou, îngrijorător. Din mai multe studii pe care le-am făcut în cadrul Ministerului Muncii rezultă că, în ultima perioadă, creşte riscul de sărăcie în rândul persoanelor active’, a declarat Ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a arătat că ‘până acum, Statul trebuia să se îngrijească de persoanele vulnerabile, de protecţia lor, dar dacă acest element nou va creşte în continuare, va reprezenta o mare problemă pentru Guvern, pentru Stat, în general. Eu aş spune că, în final, va reprezenta o problemă pentru democraţie’.

Potrivit ministrului Muncii, dacă în categoria persoanelor vulnerabile vor fi incluşi şi cei activi care ‘ajung să nu mai aibă condiţii decente de viaţă, de educaţie, de sănătate, locuri de muncă, şi nu sunt bine plătiţi la acele locuri de muncă, riscurile sociale cresc şi încrederea într-un stat democratic, în regulile Uniunii Europene, vor scădea’.
‘ Şi atunci ne vom îndrepta spre acele extreme, fie ele populiste, fie de altă natură, care vor conduce la scăderea percepţiei importanţei unui stat democratic’, a adăugat Mariana Câmpeanu.

Aceasta a subliniat preocuparea Ministerului Muncii pentru protecţia copiilor împotriva exploatării economice (lunile acestea, în august şi în septembrie, ministerul va derula o campanie la nivel naţional pentru a controla dacă angajatorii folosesc sau nu munca copiilor), precum şi pentru a asigura angajarea tinerilor, în rândul cărora rata de şomaj este ‘foarte mare’, în jur de 20%.
‘Dacă putem îmbina acestea cu celelalte cerinţe ale Cartei sociale Europene, vom putea asigura oamenilor un trai decent pentru că, acum, nici nu putem să vorbim despre o creştere a nivelului de trai în România ci, pur şi simplu, doar despre asigurarea unui trai decent…’, a spus în încheiere ministrul Muncii.

Potrivit unora dintre celor mai recente date publicate de Banca Mondială, Ministerul Muncii şi Institutul Naţional de Statistică, rata sărăciei absolute a fost de 5,7% în 2008, ceea ce înseamnă că existau 1,22 milioane de săraci al căror venit lunar era sub 254,5 lei.

Raportul referitor la situaţia din 2011 va fi dat publicităţii la mijlocul lunii septembrie, potrivit unor surse oficiale.

Într-o analiză publicată de revista ‘România socială’, profesorul Cătălin Zamfir reaminteşte că atât Declaraţia Universală a Drepturilor Omului cât şi alte instrumente internaţionale afirmă că ‘sărăcia extremă şi excluziunea socială constituie o violare de demnităţii umane’.

Joi, BNS, prin intermediul Biroului pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă a organizat o dezbatere pe marginea Cartei Sociale Europene, cu accent pe realizările României în transpunerea documentului şi pe restanţele existente.

Carta Socială Europeană este cel mai important tratat pan-european de drepturi sociale din cadrul Sistemului European de Protecţie a Drepturilor Omului.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...