Mariana Gheorghe, Petrom: Ne dorim un regim fiscal predictibil, stabil, care să permită finanţarea

Economica.net
15 05. 2013
basescu__sunt_mandru_de_mariana_gheorghe__sefa_de_la_omv_petrom_06933800

‘Ştim că autorităţile doresc să modifice legea redevenţelor. Ar trebui poate stabilite nişte date de pornire asupra acestui dialog. În primul rând redevenţele pe care le avem azi sunt redevenţe valabile pentru toată industria. Există o percepţie greşită, zic eu, că aceste redevenţe au fost undeva negociate de către OMV la momentul privatizării Petrom. Ele au existat înainte de privatizare şi singurul lucru ce s-a întâmplat la momentul privatizării a fost stabilitatea, pentru că, având un ciclu investiţional de 10-15-20 de ani între momentul unei descoperiri până la producţie, normal că orice investitor îşi doreşte o stabilitate. Pe de altă parte, aceste redevenţe sunt foarte dinamice. Este iarăşi o percepţie undeva greşită că ele sunt date şi acolo stau. Da, sunt nişte nivele care sunt determinate de volume, dar nivelul redevenţelor depinde nu numai de volume, aceste procente aplicate la fiecare zăcământ, ci şi de preţul internaţional actual şi de calităţile care se exploatează. Deci există deja o dinamică. Acum, ce ne dorim ca şi rezultat al discuţiilor este un regim fiscal predictibil, un regim fiscal stabil, care să permită finanţarea investiţiilor. Cuvântul cheie pentru industria aceasta este cuvântul investiţii’, a afirmat Mariana Gheorghe.

Aceasta a subliniat că nu se poate face o industrie de petrol şi gaze performantă fără cash flow care să permită realizarea de investiţii, iar regimul fiscal ar trebui să fie echilibrat pentru toată lumea.

‘Nu se poate face o industrie de petrol şi gaze performantă fără să generezi, să ai cash flow care să îţi permită să investeşti continuu. Petrom a investit circa 86% din toate profiturile realizate în ultimii opt ani, aproape 90% din tot ce s-a realizat ca şi profit. Pentru noi este nevoie să avem o performanţă continuă, o performanţă sustenabilă, ca să ne permitem să finanţăm aceste investiţii. Cu aceste redevenţe, acelea pe care le-a avut statul în ultimii opt ani, noi am finanţat investiţii de aproape opt miliarde euro. Acesta este rezultatul regimului fiscal. Dar aceste investiţii duc la alte venituri la bugetul de stat, pentru că investiţiile au impact în crearea de joburi, la PIB, dar au impact şi în veniturile la bugetul de stat prin toate contribuţiile, nu numai redevenţe, dar şi contribuţiile contractorilor noştri, şi contribuţiile induse în economie, TVA, pe profit, sau alte contribuţii la bugetul de stat. Chiar dacă au fost anumite nivele de redevenţe, veniturile la buget nu s-au limitat la acele nivele pentru că au fost investiţiile cu impact economic. Noi ne dorim un regim care să fie cu adevărat echilibrat pentru toată lumea. Şi pentru buget, pentru stat şi pentru industria de petrol şi gaze şi pentru consumatorul final. Noi, ca şi industrie, facem nişte produse energetice de care societatea şi consumatorii au nevoie’, a explicat Mariana Gheorghe.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri se află şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor 85/2003, principalele modificări pe care le va aduce acesta vizând redevenţele şi redeschiderea minelor închise.