Mariana Gheorghe, Petrom: PIB va creşte cu 2%-3% în 2014, care va duce la creşterea cererii de carburanţi

România va avea o creştere economică de 2% - 3% anul acesta, ceea ce va duce şi la o creştere a cererii de carburanţi, deşi consumatorii fac eforturi pentru a-şi spori eficienţa energetică, susţine preşedintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 11:05
Mariana Gheorghe, Petrom: PIB va creşte cu 2%-3% în 2014, care va duce la creşterea cererii de carburanţi

‘Ne aşteptăm ca în România să fie o creştere economică, chiar dacă nu este la nivelul de anul trecut, de 2% – 3% care, automat va creşte cererea de carburanţi. Aceste posibile creşteri credem că vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficienţa energetică, pentru că preţurile, chiar dacă scad sunt încă ridicate, şi atunci răspunsul consumatorului este să-şi reducă factura. În aceste condiţii, eforturile de eficienţă energetică să se regăsească într-o cerere stabilă sau poate chiar în scădere pentru perioada următoare, de 3 – 5 ani’, a precizat Mariana Gheorghe.

Ea a arătat că în primele şase luni din acest an piaţa energetică a continuat să scadă pe toate produsele pe care compania Petrom le operează.

‘La parte de retail carburanţi, încă cu 2% (a scăzut piaţa – n.r.) după cinci ani de scăderi, în partea de gaz cu 5%, în partea de electricitate, 2%. Aceste scăderi, dacă ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar dacă ne uităm la evoluţia ultimilor cinci ani, în fiecare an am avut astfel de scăderi. Când am venit în România, acum 8 ani, piaţa de gaze era în jur de 17 – 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost 12,5 mc şi în acest an cred că ne vom duce sub acest nivel. Iată că această schimbare a cererii este dramatică’, a mai spus CEO-ul Petrom.

În plus, piaţa gazelor este influenţată şi de alţi factori. ‘În domeniul gazelor, vedem un impact geopolitic şi al revoluţiei gazului de şist în preţuri. Dacă până acum jumătate de an vorbeam de un preţ de liberalizare la un nivel mult mai ridicat, acum vedem, datorită acestor factori externi, că preţul la gazul din România a ajuns la nivele europene. Toate aceste schimbări, atât în cerere cât şi în preţuri se vor reflecta în industrie şi la fiecare operator’, a subliniat Mariana Gheorghe.

Ea a mai spus că Petrom a investit 10 miliarde de euro în ultimii nouă ani şi se aşteaptă ca investiţiile să continue în acelaşi ritm, de un miliard de euro anual, ‘dacă sunt condiţii de afaceri corecte şi un mediu fiscal şi de reglementare pozitiv, care sprijină investiţiile. ‘Acesta este costul tehnologiei, costul găsirii de noi resurse’, a mai spus Mariana Gheorghe.

Te-ar mai putea interesa și
Cheltuielile românilor pentru ieşitul în oraş în 2022, mai mari cu peste 30% faţă de 2021 – studiu
Cheltuielile românilor pentru ieşitul în oraş în 2022, mai mari cu peste 30% faţă de 2021 – studiu
Cheltuielile românilor la restaurant, cafenea, pub sau fast-food în acest an ar putea fi mai mari cu peste 30% decât în 2021, depăşind 7,5 miliarde de euro, un record absolut pentru industria......
Un fost bancher și un investitor cunoscut în imobiliare vor să reclădească orașul unde se producea celebrul automobil Aro
Un fost bancher și un investitor cunoscut în imobiliare vor să reclădească orașul unde se producea celebrul automobil ...
Un fost bancher cu funcții de conducere și unul dintre conducătorii One United au pus bazele unei fundații care își ...
Guvernul finlandez a prezentat în parlament propunerea oficială de aderare la NATO
Guvernul finlandez a prezentat în parlament propunerea oficială de aderare la NATO
Guvernul finlandez a prezentat luni în parlament propunerea oficială de aderare la NATO, potrivit ministrului de externe ...
Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori şi îmbătrâneşte mai rapid decât restul UE
Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori şi îmbătrâneşte mai rapid decât restul UE
Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori, iar ţara îmbătrâneşte într-un ritm mult mai rapid decât ...