Mariano Rajoy, vizat într-un scandal de corupţie, şi-a publicat declaraţia de avere

Premierul spaniol Mariano Rajoy, al cărui nume a fost citat într-un scandal de corupţie, dar care neagă că a primit sume de bani la negru, şi-a publicat sâmbătă declaraţiile de venit şi patrimoniu, relatează AFP.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 09:31
Mariano Rajoy, vizat într-un scandal de corupţie, şi-a publicat declaraţia de avere

Acest gest de transparenţă din partea lui Rajoy, primul şef de Guvern spaniol care îl face, nu a dezamorsat criticile opoziţiei socialiste, care îi cere demisia. Socialiştii sunt de părere că publicarea acestor documente nu dovedeşte că Rajoy nu a primit sume de bani la negru.

Rajoy a promis în urmă cu o săptămână că va face publice declaraţiile sale de venit şi patrimoniu, dezminţind informaţii de presă care îi citau numele pe o listă cu lideri din cadrul formaţiunii sale politice, Partidul Popular (PP, conservator) ce ar fi primit, timp de mai mulţi ani, plăţi oculte provenind de la întreprinderi private.

Rajoy a publicat pe pagina online a La Moncloa, sediul Guvernului, declaraţiile sale de venit în perioada 2004-2011 şi declaraţiile de patrimmoniu până în 2007.

În această perioadă, liderul PP a primit anual între 112.015 şi 147.620 de euro ca salarii, dar şi „venituri suplimentare, produse de patrimoniul său investit în datoria publică, în valoare şi în bunuri imobiliare”, anunţă Guvernul.

În 2007, ultimul an pentru care sunt furnizate date patrimoniale, bunurile actualului şef al Guvernului, aflat la putere din decembrie 2011, atingeau valoarea de 1,4 milioane de euro.

În 2012, fără să fi completat declaraţia de venit corespunzătoare, Rajoy doar a declarat că a încasat suma de 49.893 de euro net, în calitate de şef al Executivului.

Prin această publicare, Rajoy doreşte să pună capăt implicării sale într-un scandal de corupţie care îi vizează pe lideri PP.

Scandalul a izbucnit ca o bombă pe 18 ianuarie. Cotidianul de centru-dreapta El Mundo a scris că Luis Barcenas, un fost trezorier PP, a distribuit, timp de două decenii, plicuri cu sume cuprinse între 5.000 şi 15.000 de euro unor lideri ai partidului, sume provenind de la întreprinderi private.

Potrivit El Mundo, Rajoy nu s-a atins niciodată de aceste plicuri şi a ordonat să se pună capăt acestei practici, în 2009.

Însă, la 31 ianuarie, cotidianul spaniol de centru-stânga El Pais a mers mai departe, publicând informaţii potrivit cărora actualul premier ar fi primit, în perioada 1997-2008, „plăţi în total de 25.200 de euro pe an”, sub forma unor donaţii provenind de la şefi de întreprinderi, dintre care unii fac obiectul unor anchete pentru corupţie.

El Pais a publicat, în sprijinul afirmaţiilor sale, fotografii ale unor conturi manuscrise ce ar fi fost stabilite în perioada 1990-2008 de către Luis Barcenas şi de către alt trezorier PP, Alvaro Lapuerta.

PP a dezminţit imediat. „Contabilitatea PP este clară, unică, transparentă şi limpede”, a subliniat numărul doi al formaţiunii, Maria Dolores de Cospedal.

Două zile mai târziu, pe 2 februarie, Rajoy a dezminţit ferm orice implicare prsonală şi s-a angajat să îşi publice declaraţiile de venit şi patrimoniu. „Niciodată, repet, niciodată nu am primit şi nici nu am distribuit bani la negru”, a declarat el în faţa membrilor conducerii PP.

El a repetat acest lucru luni, la Berlin, la finalul unui summit germano-spaniol. „Lucrurile de care sunt acuzat sunt false”, a spus premierul.

Opoziţia socialistă i-a cerut să demisioneze la 3 februarie.

Rajoy „trebuie să renunţe la preşedinţia Consiliului de Miniştri” deoarece „nu poate să facă faţă situaţiei foarte grave cu care se confruntă Spania”, a declarat liderul Partidului Socialist Alfredo Perez Rubalcaba, ca reacţie faţă de scandalul ce a provocat indignarea populaţiei.

Publicarea declaraţiilor, sâmbătă, nu a calmat virulenţa socialiştilor. „Spaniolii s-au săturat să aştepte zile la rând răspunsuri”, a declarat Soraya Rodriguez, o purtătoare de cuvânt a Partidului Socialist.

Ea a pus la îndoială importanţa gestului lui Rajoy. „Oare banii la negru apar în declaraţiile de venit? Cum sunt controlate fondurile de reprezentare dacă nu apar?”, a spus ea.

În opinia multor spanioli, acest caz a fost „picătura care a umplu paharul”, într-o ţară sugrumată de o politică de austeritate şi un şomaj de peste 26%.

O petiţie lansată pe Internet prin care se cere demisia lui Rajoy şi organizarea de alegeri anticipate şi-a depăşit joi obiectivul de a strânge un milion de semnături.

Eventualitatea ca Rajoy să demisioneze este, cu toate acestea, considerată puţin probabilă de către analişti.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...