Marii câștigători ai programului Rabla pentru Electrocasnice. Altex a încasat 3,2 milioane de euro numai din vouchere

Programul Rabla pentru Electrocasnice a generat în piață o creștere accelerată a vânzărilor de care au profitat 51 de retaileri. În total, au fost achiziționate cu voucher aproximativ 110.000 de produse IT și electrocasnice, din care 42% au fost comercializate de Altex. Numai din contravaloarea voucherelor solicitate spre decontare, a căror valoare a variat între 200 și 400 de lei bucata, Altex a câștigat 15,9 milioane de lei ( 3,2 milioane de euro)
Alina Stanciu - Dum, 22 aug. 2021, 22:12
Marii câștigători ai programului Rabla pentru Electrocasnice. Altex a încasat 3,2 milioane de euro numai din vouchere

Rabla pentru Electrocasnice 2021. 51 de retaileri s-au întrecut anul acesta în oferte pentru a-i atrage pe clienții înscriși în programul guvernamental Rabla pentru Electrocasnice pentru a obține vouchere cu valori între 200 și 400 de lei pentru a-și achiziționa un produs electrocasnic nou, oferind la schimb unul vechi. În total, din datele furnizate Economica de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), retailerii au avut de împărțit  40,9 milioane de lei cât a fost contravaloarea voucherelor utilizate, din cei 75 de milioane de lei cât a fost bugetul total alocat sesiunii de finanțare 2021.

Iar din această sumă, peste 18,8 milioane de lei au fost solicitați deja spre decontare de primii 10 retaileri în funcție de numărul și valoarea voucherelor solicitate la decont, până în prezent.

Astfel, potrivit AFM, comerciantul care a vândut cele mai multe produse cu voucher a fost Altex, liderul pieței electroIT din România. Clienții Altex au folosit 46.629 de vouchere, iar compania a solicitat spre decontare 42.619 vouchere în valoare de peste 15,9 milioane de lei.

La eMAG, au fost folosite peste 42.500 de vouchere, dar compania nu a solicitat încă AFM decontarea voucherelor, în timp ce la Flanco au fost utilizate aproximativ 8.000 de vouchere, din care s-a solicitat decontul pentru aproximativ 4.200 a căror valoare este de 1,7 milioane de lei. Din estimările Economica, valoarea voucherelor ce urmează a fi decontate de eMag se ridică la aproximativ 14,8 milioane de lei.

Românii au cumpărat peste 5.300 de electrocasnice cu voucher de la Carrefour, vouchere care nu au fost decontate, în timp ce de la Ideal Tech, companie care operează magazinul online ideall.ro, au fost achiziționate cu voucher aproximativ 3.100 de produse, din care au fost decontate aproximativ 2.700 în valoare de 1 milion de lei.

Au rămas 34 de milioane de lei pentru alte sesiuni

Potrivit AFM, în toate cele trei etape ale programului Rabla pentru electrocasnice au fost generate 198.838 vouchere pentru toate categoriile de echipamente participante, din care au fost utilizate 109.748  (55,19%), în valoare de 40.967.600 lei. Prin urmare, suma rămasă neconsumată, în urma primelor 3 etape ale Programului Rabla pentru electrocasnice, este de aproximativ 34 milioane de lei. Banii se vor reporta pentru alte sesiuni de finanțare.

„Sumele aferente tuturor voucherelor neutilizate revin în bugetul Programului, iar cu ocazia relansării unei noi sesiuni se va relua întreaga procedură de selecție pe etape, inclusive etape de înscriere în program/ creare de cont. Data lansării noii sesiuni se va aproba prin dispoziția președintelui AFM și va fi comunicată pe pagina de internet a instituției, la acest moment nefiind stabilite coordonatele de desfășurare a sesiunii următoare”, au explicat pentru Economica oficialii AFM.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza energiei – Summit al liderilor europeni pentru un răspuns la explozia preţurilor
Criza energiei – Summit al liderilor europeni pentru un răspuns la explozia preţurilor
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană vor avea joi un summit pentru a discuta cum să răspundă la explozia ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 21.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 21.10.2021
Euro scade uşor, dar rămâne tot la 4,94 lei, pe piaţa interbancară.
Linia tramvaiului 41 este blocată pe sensul spre Casa Presei din cauza unei avarii
Linia tramvaiului 41 este blocată pe sensul spre Casa Presei din cauza unei avarii
Circulaţia tramvaielor liniei 41 este blocată joi dimineaţa, pe Bulevardul Mărăşti, pe sensul spre Casa Presei, din ...