Marii consumatori de energie vor fi exceptaţi de la plata a 85% din certificatele verzi – proiect

Marii consumatori de energie din România vor putea achiziţiona cu până la 85% mai puţine certificate verzi decât erau obligaţi până acum, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei.
Economica.net - vin, 18 apr. 2014, 10:04
Marii consumatori de energie vor fi exceptaţi de la plata a 85% din certificatele verzi - proiect

Astfel, consumatorii ale căror costuri de energia reprezintă mai mult de 20% din totalul costurilor vor fi exceptaţi de la plata a 85% din certificatele verzi.

Cei a căror intensitate energetică este cuprinsă între 10% şi 20% vor fi scutiţi de 60% din certificate, iar cei cu o intensitate cuprinsă între 5% şi 10% pot achiziţiona doar 40% din ce erau obligaţi până acum.

Schema de sprijin are o valabilitate de 10 ani şi se va aplica ulterior aprobării de către Comisia Europeană.

,,Am elaborat acest proiect de Hotărâre la scurt timp după ce Comisia Europeană a făcut publice noile orientări în domeniu. Menţinerea competitivităţii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul României, deoarece activitatea companiilor energo-intensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat şi locurile de muncă create’, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă, citat într-un comunicat al instituţiei.

Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite, precum punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.

‘Este important să creăm condiţiile păstrării activităţii industriei locale şi, mai mult, să avem perspectiva pregătirii forţei de muncă calificate’, a spus Niţă.

Proiectul de Hotărâre va fi în dezbatere publică timp de zece zile, începând cu data publicării pe site-ul Ministerului Economiei, respectiv 17 aprilie, la secţiunea Transparenţă decizională.

Industria energo-intensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000 de joburi.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro Slatina, Marian Năstase, declara, pentru AGERPRES, că în România, există 17-20 de companii care se pot califica la categoria energo-intensive cu costuri de peste 20% cu energia.

Potrivit site-ului OPCOM (operatorul pieţei de energie) din grupul marilor consumatori de energie din România fac parte următoarele companii: Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, OMV Petrom, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Feral, Azomureş, Carpatcement, Holcim, Lafarge, Mechel Târgovişte, Chimcomplex, Ductil Steel, Rompetrol Rafinare şi Metrorex.

Consumul însumat al acestor companii reprezintă 15-20% din consumul naţional de energie electrică în ultimii ani, se mai arată pe site-ul OPCOM.

Potrivit unui ghid aprobat de Comisia Europeană pe 9 aprilie, consumatorii din 65 de sectoare industriale pot fi exceptaţi de la plata a 85% din contribuţia pe care o plăteau până acum pentru susţinerea energiei regenerabile (certificatele verzi). Mai mult, marii consumatori ale căror costuri cu energia reprezintă mai mult de 20% din costurile totale pot plăti minimum 0,5% din valoarea adăugată brută a companiei.

Marian Năstase a precizat, la finele săptămânii trecute, pentru AGERPRES, că toate ţările cu industrie puternică din Uniunea Europeană /UE/ vor aplica nivelul maxim de exceptare de la plata certificatelor verzi, lucru pe care trebuie să îl facă şi România, altfel produsele româneşti îşi vor pierde competitivitatea în spaţiul comunitar.

‘Necesitatea aplicării nivelului maximal de reducere este determinată atât de faptul că subvenţiile pentru energia regenerabilă în România sunt cele mai mari din Europa, cât şi de faptul că ţările membre cu industrie energo-intensivă vor implementa nivelul maxim al exceptării, aşa cum reiese din poziţiile publice ale lor, postate pe site-ul Comisiei Europene. Dacă nu facem şi noi la fel, vom fi distorsionaţi faţă de competitorii noştri din alte ţări europene, iar produsele româneşti îşi vor pierde competitivitatea’, a explicat Năstase.

Potrivit acestuia, statele industrializate din UE, precum Franţa, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie şi Austria, vor aplica reducerea maximă acceptată de UE pentru contribuţia la regenerabile.

Reprezentantul Alro a precizat că, pentru industria românească energo-intensivă, cea mai bună soluţie ar fi plata a doar 0,5% din valoarea adăugată brută în contul energiei regenerabile.

‘Aceasta din trei motive: contribuţia va fi legată de performanţa companiei, este uşor de cuantificat şi conferă predictibilitate, întrucât se va şti încă de la elaborarea bugetului pe anul următor care este estimarea pentru valoarea adăugată, deci şi pentru contribuţia la regenerabile’, a adăugat Năstase.

Acesta a precizat că societatea pe care o reprezintă plăteşte anual 30 de milioane de euro pentru certificatele verzi, iar, dacă se va merge pe reducerile maxime, Alro va plăti doar 5 milioane de euro pentru susţinerea energiei verzi. La acestea se adaugă contribuţia pentru cogenerare de 17 milioane de euro pe an.

Pentru exceptarea de 85%, conform ghidului aprobat de Comisia Europeană, se califică în jur de 2.000 de firme din România, a estimat oficialul Alro.

Năstase a adăugat că, potrivit unui studiu comandat de marii consumatori din România, aceste reduceri vor duce la economii de cel puţin 70 de milioane de euro pe an pentru industria românească.

Te-ar mai putea interesa și
BCE păstrează uşa deschisă pentru o inflaţie mai ridicată
BCE păstrează uşa deschisă pentru o inflaţie mai ridicată
Inflaţia în zona euro ar putea depăşi ţintele deja majorate ale Băncii Centrale Europene dar există puţine indicii că acest lucru se întâmplă deja, a afirmat în Parlamentul European......
Protest al transportatorilor la Guvern. 100 de „TIR-uri” parchează la Palatul Victoria miercuri
Protest al transportatorilor la Guvern. 100 de „TIR-uri” parchează la Palatul Victoria miercuri
Transportatorii vor protesta, miercuri, în intervalul orar 9:00 - 15:00, cu 100 de TIR-uri, în faţa Guvernului, pentru ...
Dacia Sandero a ocupat primul loc în clasamentul înmatriculărilor din Europa în luna august
Dacia Sandero a ocupat primul loc în clasamentul înmatriculărilor din Europa în luna august
Raportul JATO Dynamics pentru luna august a anului 2021 arată că Dacia Sandero a depășit din nou Volkswagen Golf în ...
TEILOR investește 30 de milioane de lei în dezvoltarea lanțului de magazine de bijuterii în România, Polonia și Ungaria
TEILOR investește 30 de milioane de lei în dezvoltarea lanțului de magazine de bijuterii în România, Polonia și Ungaria
TEILOR a anunțat un plan de investiții de 30 de milioane de lei în extinderea lanțului de magazine de bijuterii de pe ...