Marii consumatori de gaze: Modificările legislative adoptate recent nu ajută piaţa

Recentele modificări legislative apărute pe piaţa gazelor, precum ordonanţa care reglementează taxa pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze, nu i-au ajutat pe marii consumatori, care se confruntă în continuare cu costuri ridicate, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Patronatelor din Industrie (CONPIROM), transmis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 23 apr. 2014, 12:58
Marii consumatori de gaze: Modificările legislative adoptate recent nu ajută piaţa

‘În ciuda recentelor modificări legislative apărute pe piaţa gazelor naturale, costurile pentru consumatorii industriali cresc semnificativ. Preţul gazului din producţia internă continuă să crească în ciuda reducerii consumului total din România, din ultimii trei ani. În condiţiile în care nu există o alternativă, consumatorii depind de regulile impuse de doi producători locali, care pot stabili propriile preţuri. Industria nu poate suporta şocurile cauzate de creşterea preţurilor, de aceea este necesară o perioadă de timp pentru stabilirea condiţiilor unei pieţe libere; o abordare treptată ar atenua impactul asupra consumatorilor’, se arată în comunicat.

Marii consumatori susţin că se confruntă cu o creştere dramatică a preţului, impusă de o piaţă pe care există doar două surse de alimentare cu gaze naturale.

‘Suntem extrem de preocupaţi pentru că observăm că avertismentele noastre s-au dovedit corecte, deşi au fost ignorate de autorităţi’, a declarat Mihai Ivaşcu, secretar general al CONPIROM.

‘În momentul în care Ordonanţa de Urgenţă 13/2014 (pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale – n.r.) a fost iniţiată, am arătat că, în loc să ajute piaţa, aceasta va duce la un blocaj complet’, a adăugat Ivaşcu.

Reprezentanţii CONPIROM spun că au notificat autorităţile cu privire la lipsa unui mecanism al pieţei libere încă de anul trecut.

Astfel, o ‘liberalizare’ accelerată a pieţei gazelor pentru consumatorii industriali ar produce creşteri abrupte ale preţului, iar companiile nu pot suporta asemenea variaţii bruşte, într-o perioadă scurtă de timp, spun industriaşii.

‘Una dintre soluţiile la această situaţie ar fi să adoptăm o perioadă de tranziţie pentru piaţa gazului, pentru consumatorii industriali, până când vor fi stabilite condiţiile unei pieţe libere’, a adăugat reprezentantul CONPIROM.

‘Consumatorii industriali nu sunt împotriva liberalizării pieţei, dar solicită ca mecanismele relevante pentru o piaţă liberă să existe şi să fie funcţionale. Stabilirea unei pieţe eficiente necesită timp pentru crearea de alternative sustenabile şi eficiente pentru furnizare, precum şi instrumentele care să permită funcţionarea unor principii eficiente de tipul cerere-ofertă pentru guvernarea pieţei’, a concluzionat Mihai Ivaşcu.

‘În cazul în care va continua procesul de liberalizare a pieţei de gaze în actuala formă, pentru consumatorii industriali, acesta poate avea un impact negativ semnificativ asupra economiei României. Cele mai recente informaţii arată că s-ar putea pierde peste 6,3 miliarde de euro contribuţii la Produsul Intern Brut şi peste 525.000 de locuri de muncă, pe termen scurt şi mediu’, se mai arată în comunicat.

CONPIROM a mai prezentat aceste cifre şi într-o conferinţă de presă susţinută în luna martie.

Te-ar mai putea interesa și
Garanti BBVA Credite de Consum primește un împrumut de 10 milioane de euro din partea IFC pentru finanțarea de investiții „verzi”
Garanti BBVA Credite de Consum primește un împrumut de 10 milioane de euro din partea IFC pentru finanțarea de investiții ...
Garanti BBVA Credite de Consum, instituție financiară nebancară parte a Garanti BBVA Group România, a semnat un acord de împrumut de 10 milioane de euro cu International Finance Corporation......
Ministrul Economiei: Săptămâna viitoare, vom aproba o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare
Ministrul Economiei: Săptămâna viitoare, vom aproba o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare
Guvernul va aproba săptămâna viitoare o schemă de ajutor de stat multianuală pentru industria prelucrătoare, deocamdată ...
Bilanț eMAG după un an: 131 de angajați fără experiență au absolvit programul de accelerare în carieră
Bilanț eMAG după un an: 131 de angajați fără experiență au absolvit programul de accelerare în carieră
După un an de la lansare, Upgrade, cel mai amplu program de dezvoltare accelerată inițiat de eMAG pentru a susține angajații ...
Primăria Capitalei a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru extinderea și reabilitarea a 15 km de linie de tramvai
Primăria Capitalei a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru extinderea și reabilitarea a 15 km de linie de tramvai
Primăria Municipiului București (PMB) a publicat joi un anunț de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate ...