Marii retaileri au intrat în capcana taxei pe ambalaj. Cer schimbarea legii, consecinţele pot fi dezastruoase

Economica.net
18 02. 2016
a_hundred_green_bottles_by_adam_lack_2560x1600_70240800

Asociaţia Marilor Reţele (AMRCR) solicită Guvernului adoptarea de urgență a unui act guvernamental prin care să fie anulate sumele „colosale” cu efect retroactiv pentru anul 2015, imputate pe nedrept producătorilor și comercianților în domeniul colectării ambalajelor, sume care la rândul lor produc în fiecare zi penalități uriașe. „Avem exemple că, în unele cazuri, facturile aferente anului 2015 se ridică la 1.500.000 euro doar pentru un singur operator economic”, a declarat Delia Nica, Director Executiv AMRCR.

De asemenea, reprezentanții marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care au dus la crearea, spun ei, a unui sistem complet nefuncțional în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalaje și la nerespectarea normelor europene și a țintelor asumate de România în acest context.

În opinia marilor retaileri legea actuală a obligat operatorii economici să încheie contracte cu aceste OTR-uri, în cazul în care nu au posibilitatea gestionării ambalajelor în mod individual. „Este evident că acest sistem nu a funcționat și a dus la actuala criză care însă este aruncată tot în spatele producătorilor și comercianților. În forma sa actuală, legislația nu asigură în niciun fel obiectivele pentru care se presupune că a fost elaborată și anume funcționarea eficientă a unui sistem de colectare a ambalajelor și, mai ales, protejarea mediului. AMRCR susține ideea ca statul să preia responsabilitatea administrării, garantării și verificării colectării ambalajelor prin intermediul unui singur organism care să funcționeze transparent”, a mai spus Delia Nica.

Citeşte şi Nicio soluţie pentru taxa pe ambalaj. Problema producătorilor de alimente ar putea ajunge la Comisia Europeană

Potrivit AMRCR, întâlnirea de ieri dintre producători, retaileri şi oficiali ai Ministerului Mediului nu a dus la nicio soluţiie pentru facturile rectificative aferente anului 2015 sau la un calendar complet de modificări legislative necesare. Comercianţii își exprimă încrederea că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp posibil și își declară în continuare totala disponibilitate pentru dialog pe aceste teme.