Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice

Zece din cele mai importante bănci globale de dezvoltare au promis la conferinţa COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice dar nu au spus nimic cu privire la oprirea finanţării pentru proiectele din domeniul combustibililor fosili, arată un document consultat de Reuters, potrivit Agerpres.
AGERPRES - Dum, 03 dec. 2023, 13:11
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice

Într-o declaraţie care urmează să fie anunţată la conferinţa de la Dubai, grupul de instituţii financiare, din care fac parte Banca Mondială şi alte bănci regionale de dezvoltare, subliniază că fereastra de oportunitate pentru a asigura o planetă pe care se poată trăi „se închide rapid”.

Solicitările cu privire la revizuirea modului în care băncile îşi derulează activităţile în contextul crizelor climatice s-au înmulţit în ultimii ani pe fondul evenimentelor meteo extreme, şi deşi marile bănci de dezvoltare au acordat în 2022 o finanţare record de 61 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, este vorba de o mică parte din ceea ce ar fi nevoie.

Cu toate acestea, în pofida creşterii emisiilor globale şi a declaraţiei de vineri a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că oprirea finanţării combustibililor fosili este singura modalitate de a salva planeta, în comunicatul băncilor de dezvoltare nu se face nicio referire directă la acest subiect.

Până la acest moment, Banca Europeană de Investiţii, este singura instituţie financiară semnatară a aşa-numitei „Declaraţii de la Glasgow” care s-a angajat să mai ofere credite pentru proiecte din domeniul combustibililor fosili, în condiţiile în care arderea acestor combustibili fosili este responsabilă pentru cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În viitor, băncile de dezvoltare au de gând să cadă de acord asupra unei abordări comune cu privire la urmărirea şi raportarea impactului climatic, şi de asemenea vor extinde utilizarea datelor pentru a ajuta ţările să identifice priorităţile şi oportunităţile de investiţii. De asemenea, un nou program de strategii pe termen lung, găzduit de Banca Mondială, va coordona sprijinului pentru a ajuta ţările şi entităţile sub-naţionale să pună la punct planuri în domenii precum decarbonizarea şi rezilienţa climatică. Pentru a atrage mai mult capital privat, grupul precizează că va analiza activităţi precum eliminarea subvenţiilor care provoacă distorsiuni şi dezvoltarea de proiecte verzi.

Marile bănci de dezvoltare promit că îşi vor creşte finanţarea pentru a ajuta ţările să se adapteze la impactul schimbărilor climatice, inclusiv prin extinderea sprijinului pentru managementul riscurilor de dezastre, pregătirea la dezastre şi construirea de capacităţi.

„Ca o dovadă a urgenţei şi amplorii aspectelor ce urmează a fi abordate, ne extindem acţiunile comune în domeniul climei şi dezvoltării, întărind colaborarea noastră pentru a majora finanţarea şi a îmbunătăţi măsurarea rezultatelor, consolidând colaborarea la nivel de ţară şi crescând cofinanţarea şi angajamentul sectorului privat”, se arată în declaraţia consultată de Reuters.

Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP 28) la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) are loc în Dubai, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...