Marile companii cu afaceri de 1.000 de miliarde de dolari cer guvernelor să se ocupe de problema energiilor obţinute din combustibili fosili – COP28

23 10. 2023
poluare__fum_38902800

„Companiile noastre resimt efectele şi costul creşterii fenomenelor meteorologice extreme din cauza schimbărilor climatice”, se afirmă în declaraţia comună semnată luni de 131 de companii cu o cifră de afaceri anuală de aproape 1.000 de miliarde de dolari, dintre care unele provin din sectoare de activitate criticate pentru impactul lor asupra mediului.

„Nu putem să realizăm singuri această tranziţie într-o manieră sigură şi eficientă. Instituţiile financiare, producătorii de combustibili fosili şi guvernele au cu toţii un rol crucial de jucat”, au adăgat reprezentanţii acestor companii, cerându-le totodată guvernelor „să fixeze obiective şi un calendar ‘de neabătut’ pentru eliminarea progresivă a combustibililor fosili”, adică fără captare sau stocare de CO2.

Chestiunea energiilor fosile, sursă preponderentă de emisii de gaze cu efect de seră, va fi cheia negocierilor pentru climă supervizate de ONU la COP28 de la Dubai. Multe ţări, inclusiv cele din UE, vor solicita eliminarea cvasi-completă a combustibililor arşi fără captare şi stocare a carbonului.

„În calitatea noastră de cumpărători şi utilizatori de energie în sistemul mondial, avem un rol important de jucat prin transmiterea unui semnal clar despre utilizarea noastră viitoare a energiei”, au pledat companiile semnatare, reunite în cadrul coaliţiei We Mean Business.

Ele susţin reducerea la jumătate a emisiilor de CO2 în timpul acestui deceniu. Un obiectiv ce ar putea fi atins prin „triplarea capacităţii de energie electrică din surse regenerabile” şi prin „dublarea ratei de implementare a eficienţei energetice până la sfârşitul anului 2030”.

Anul trecut, cu ocazia COP27 din Egipt, 200 de companii reunite în cadrul We Mean Business au pus deja presiune pe guverne printr-un apel de a-şi menţine „angajamentul de a limita încălzirea climei cu cel mult 1,5°C şi de a acţiona pentru a-l implementa”, fără să promoveze însă măsuri concrete.

În acest an, spre deosebire de anul trecut, companii precum Microsoft, Saint-Goban şi H&M nu au semnat scrisoarea adresată guvernelor lumii.