Marile companii petroliere promit un miliard de dolari pentru tehnologii care să combată încălzirea globală

Un consorţiu format din zece dintre cele mai mari companii mondiale de petrol şi gaze a promis, vineri - ziua în care a intrat în vigoare Acordul de la Paris pentru reducerea gazelor cu efect de seră - că în următorii zece ani va investi un miliard de dolari în tehnologii care să combată încălzirea globală, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 04 nov. 2016, 13:30
Marile companii petroliere promit un miliard de dolari pentru tehnologii care să combată încălzirea globală

Iniţiativa Climatică pentru Gaze şi Petrol (OGCI), condusă de directorii generali ai companiilor Saudi Aramco, Royal Dutch Shell plc, Total, BP, Eni, Repsol, Statoil, CNPC, Pemex şi Reliance Industries, a informat că a pus la punct un fond de investiţii, denumit Climate Investments, care va ajuta la dezvoltarea de tehnologii de captare şi stocare a carbonului, precum şi la eforturile de reducere a emisiilor de metan ale industriei de petrol şi gaze.

‘Crearea OGCI Climate Investments arată hotărârea noastră colectivă de a pune la punct tehnologii pe scară largă, care să ajute la combaterea încălzirii globale. Prin colaborarea cu alţii, companiile noastre joacă un rol cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră’, se arată într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, investiţiile anunţate sunt minuscule comparativ cu cheltuielile anuale comune ale marilor companii de petrol şi gaze, chiar dacă acestea se confruntă cu una din cele mai dificile perioade din istoria sectorului. În 2016, cheltuielile de capital cumulate ale Shell, Total, BP, Statoil, Repsol şi Eni ar urma să se ridice la aproape 100 de miliarde de dolari.

Cele zece firme, care, împreună, sunt responsabile pentru aproximativ 20% din producţia mondială de petrol şi gaze au precizat că ‘o mare parte’ din miliardul de dolari va merge spre cheltuieli destinate introducerii de tehnologii de captare şi stocare a carbonului la centralele electrice pe bază de gaze naturale. OCGI a precizat că a selectat o listă de aproape 200 de tehnologii care au legătură cu captarea şi stocarea carbonului, iar în prezent evaluează care dintre ele pot fi dezvoltate la scară industrială.

Anunţul marilor companii petroliere coincide cu intrarea în vigoare a Acordului de la Paris pentru reducerea gazelor cu efect de seră, pe 4 noiembrie 2016. Sectorul de petrol şi gaze, care este direct responsabil pentru 5% din emisiile umane de gaze cu efect de seră, iar utilizarea produselor sale este responsabilă pentru alte 32%, este supus unor presiuni crescute din partea investitorilor şi opiniei publice pentru a contribui la combaterea încălzirii climei.

Criticii susţin că firmele petroliere trebuie să facă mai mult pentru a-şi reduce emisiile.

‘Este încurajator să vedem că 10 companii au decis să acţioneze în ziua în care a intrat în vigoare Acordul de la Paris, dar aceste companii au promis fiecare doar 10 milioane de dolari pe an în următorii zece ani. Având în vedere că lumea a mobilizat mii de miliarde de dolari anual pentru energia verde pentru ca obiectivele de la Paris să fie atinse, este vorba de o sumă care pur şi simplu este insuficientă’, a declarat Jeremy Leggett, preşedinte al Carbon Tracker Initiative.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri să plătească la bugetul de stat o......
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...
Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești
Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești
Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut comunităţii internaţionale miercuri, în cadrul Forumului economic ...
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, au ...