Marile grupuri care controlează industria mondială a ceasurilor

Efervescența din industria mondială a ceasurilor – achiziții, fuziuni, contracte de licență, colaborări – face tot mai dificilă identificarea deținătorilor mărcilor.
Robert Stan - Dum, 04 apr. 2021, 12:55
Marile grupuri care controlează industria mondială a ceasurilor

Despre mărci precum Rolex, Breguet, Longines, Vacheron Constantin, Hublot sau Credor ați auzit cu siguranță, însă nume precum Richemont, Kering sau Binda sunt mai puțin cunoscute, în ciuda faptului că multe dintre brandurile renumite aparțin acestor grupuri. Parcă pentru a adânci și mai mult confuzia, Harry Winston a intrat în ultimii ani în grupul Swatch, iar Kering a achiziționat celebra marcă Ulysse Nardin. Așa-i că aveți nevoie de ajutor pentru a identifica cine pe cine deține în industria ceasurilor?

Swatch Group (Elveția)

Condus de Nayla Hayek, președinte al comitetului director, grupul elvețian Swatch are baza la Bienne și a fost fondat în 1983 prin fuziunea dintre Allgemeine Gesellschaft der Schweizerischen Uhrenindustrie (ASUAG) and Société Suisse pour l’Industrie Horlogère (SSIH). Considerat cel mai puternic grup din industria ceasurilor după numărul de piese vândute, Swatch a încheiat anul 2020 cu vânzări nete de 5,59 miliarde de franci elvețieni (5.04 mld. euro), în scădere cu 32,1% față de anul anterior. Dipă ce, în 2018, rezultatul net urcase la 867 milioane de franci elvețieni, în 2019 acesta a scăzut la 748 milioane CHF, pentru ca anul trecut să fie declarată o pierdere de 53 milioane de franci elvețieni (47,8 mil. euro).

Acest colos financiar es­te structurat pe mai multe divizii care includ mărci de ceasuri, producători de mecanisme, centre de cercetare-dezvoltare și servicii. Astfel, în gama de bază a grupului intră mărcile Swatch și Flik Flak, în cea medie, brandurile Tissot, Balmain, Certina, Mido, Hamilton și Calvin Klein, iar în cea superioară, Longines, Rado și Union Glashütte. Renumita gamă de ceasuri de lux are în componență mărcile Breguet, Harry Winston, Blancpain, Glashütte Original, Jaquet Droz, Leon Hatot și Omega.

Mult mai puțin cunoscute, dar foarte importante pentru industria ceasurilor, calibrele grupului sunt realizate de ETA, Meco, CHH Microtechnique, Nivarox-FAR, Comadur și alte câteva companii.

Richemont Group (Elveția)

Format în 1988 dintr-o parte a grupului sud-african Rembrandt – deținătorul unor pachete importante de acțiuni ale unor companii din industria tutunului, cea a aurului și diamantelor, a vinurilor și băuturilor spirtoase – grupul Richemont a realizat în anul fiscal încheiat pe 31 martie 2020 vânzări de 14,23 miliarde de euro și un profit operațional de 1,51 miliarde de euro. Raportările pentru ultimul an nu au fost încă făcute publice. În afara producătorului de obiecte din piele Lancel sau al celor de haine și încălțăminte Chloe și Azzedine Alaia, în imperiul Richemont își au un loc bine definit casele de ceasuri Vacheron Constantin, A. Lange & Söhne, Jaeger-Le­Coultre, Roger Dubuis, Piaget, IWC Schaffhausen, Officine Panerai și Baume & Mercier. De asemenea, printr-un joint-venture cu marca Ralph Loren, grupul produce ceasurile cu același nume.

LVMH Group (Franța)

Grupul Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) este condus de celebrul Bernard Arnault, om de afaceri prezent în toate topurile internaționale ale celor bogați și celebri. Peste 75 de branduri își găsesc acum locul sub umbrela amplă a LVMH, grup francez care în 2020 a avut venituri de 44,7 miliarde de euro și un profit net de 4,7 miliarde de euro.

Conform raportului financiar al grupului, doar 7% din venituri provin din afaceri cu ceasuri și bijuterii, restul fiind aferente afacerilor din domeniul retailului, al parfumurilor și cosmeticelor, al articolelor din piele sau haine și al vinurilor și băuturilor spirtoase.

Cele mai cunoscute mărci de ceasuri din portofoliul LVMH sunt TAG Heuer, Bulgari, Hublot și Zenith, însă tot conglomeratul francez deține drepturile asupra unor branduri precum Dior, Fred, Chaumet sau Louis Vuitton.

Kering Group (Franța)

Tot în Hexagon își are baza și grupul Kering. Mai puțin cunoscut de cei care nu au curiozitatea de a căuta istoriile spumoase din spatele ceasurilor, acest grup a realizat în 2020 venituri de 13,1 miliarde de euro. La această sumă au participat parțial mărci de ceasuri cunoscute precum Ulysse Nardin sau Girard-Perregaux , iar alte branduri cunoscute din lumea modei și a parfumeriei au fost completate cu divizii de ceasuri: Gucci, Boucheron, Qeelin și Bottega Veneta.

Seiko Group (Japonia)

Cunoscut în special pentru marca sa de bază, grupul nipon Seiko are și el în portofoliu mărci importante din lumea ceasurilor. Acestea sunt Astron, Prospex, Presage, Lukia, 5 Sports și Seiko Premier. Cum bilanțul financiar pentru anul fiscal care se încheie pe 31 martie 2021 nu sunt încă publice putem lua ca referință razultatele de la 31 martie 2020: vânzări nete de 1,8 miliarde de euro și un profit operațional de 47,11 milioane de euro.

Fossil Group (SUA)

Grupul american Fossil produce anual nu mai puțin de 700.000 de accesorii, 9 milioane de bijuterii, 12 milioane de obiecte din piele și 40 de milioane de ceasuri. Cel puțin asta arată raportul anul al grupului care, în 2020, a avut vânzări de 528 milioane de dolari (450 mil. euro) și un profit operațional de 18 milioane de dolari (15,3 mil. euro). Producția de ceasuri este vândută sub brandurile Fossil, Relic, Michele, Zodiac și Skagen. La aceste mărci se adaugă cele realizate sub licență pentru Diesel, DKNY, Michael Kors, Tory Burch, și Armani.

Movado Group (SUA)

Tot cu rădăcini americane, grupul Movado este deținătorul mărcilor Ebel, Concord, Movado, MVMT și Olivia Burton. De asemenea, acesta produce sub licență ceasuri Coach, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Lacoste și Scuderia Ferrari. În 2020, grupul Movado a realizat vânzări nete de 700,1 milioane de dolari.

Citizen Group (Japonia)

Grupul japonez Citizen produce, pe lângă ceasuri, echipamente electrice și electronice și mașini-unelte. Președintele său, Toshihiko Sato, a stabilit ca țointe pentru anul fiscal 2020 vânzări nete de 370 miliarde de yeni (2,84 mld. euro), dintre acestea 141,6 miliarde de yeni (1,1 mld. euro) fiind aferente producției și comercializării de ceasuri, cea mai puternică divizie a grupului. Mărcile de ceasuri deținute de Citizen Watch Group sunt Citizen, Campanola, Arnold & Son, Angelus, Eco-Drive One, Frédérique Constant, Attesa, xC, Exceed, Bulova, Q&Q și Wica.

TIMEX Group (SUA)

Fondat în 1854, grupul american TIMEX își are sediul în Connecticut și o forță de muncă formată din peste 5.000 de angajați. Sub conducerea președintelui Tobias Reiss-Schmidt și a designerului-șef Giorgio Galli, grupul produce marca Timex, dar și, grație unor contracte de licență, ceasuri ale mărcilor Nautica, Opex, GC, Guess, Salvatore Ferragamo Timepieces, Versace, Ted Baker, Furla, Missoni și Versus.

Festina Group (Spania)

Grupul iberic Festina își începe activitatea în 1980 cu marca de ceasuri Lotus. Patru ani mai târziu spaniolii cumpără marca elvețiană Festina și formează grupul Festina – Lotus. În prezent, grupul Festina produce mărcile Candino, Festina, Lotus, Kronaby, Calypsa, Jaguar și Lotus.

Franck Muller Group (Elveția)

Un alt grup elvețian este Franck Muller. Acesta produce mărcile Franck Muller, Pierre Kunz, European Company Watch, Rodolphe, Martin Braun, Barthelay și Pierre Michael Golay. Tot ei au licența pentru mărcile de ceasuri Smalto Timepieces și Roberto Cavalli, și au un joint-venture cu Backes & Strauss.

Binda Group (Italia)

Singurul mare grup italian producător de ceasuri poartă numele Binda și a fost fondat în 1906 de Innocente Binda, bunicul actualilor lideri ai companiei, Simone și Marcello. Grupul produce în nume propriu mărcile Breil, Freestyle și Hip Hop, iar sub licență brandurile Moschino, Wyler Vetta, Tommy Bahama, Chronotech, Gametime, Sperry Top Sider și Zoo York.

Citychamp Group (Hong Kong)

Cu un nume mai puțin cunoscut decât cele două mărci principale pe care le deține – Corum și Eterna, grupul Citychamp are baza în Hong Kong și, pe lângă brandurile menționate, mai produce ceasurile Ebohr, Rossini, Codex, Rotary, Dreyfuss & Co. și J&T Windmills.

Nume mari încă independente

În afara grupurilor menționate anterior, industria ceasurilor este compusă și din grupul american Ball Watch, fără prea mare influență, dar și din companii care au reușit să se mențină pe piață fără ajutorul financiar al giganților din lumea luxului. Astfel, marca elvețiană Patek Philippe nu este subordonată încă nimănui, iar grupul Rolex este compus doar din marca de bază și Tudor. Un caz aparte este celebra marcă Breitling, care este administrată de un fond de investiții din Marea Britanie, CVC Partners.

Citește și:

– Cea mai căutată complicație din industria ceasurilor de lux împlinește 220 de ani

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...