Marile lanţuri de magazine vor afişa informaţii privind produsele congelate şi vor testa reacţia pieţei

Toate marile magazine se vor conforma ordinului ANPC privind afişarea informaţiilor referitoare la produsele congelate şi vor testa, până luni, care va fi reacţia cumpărătorilor, a declarat, joi, pentru Agerpres, Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRC).
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 12:56
Marile lanţuri de magazine vor afişa informaţii privind produsele congelate şi vor testa reacţia pieţei

‘Toate marile magazine vor afişa aceste informaţii, întrucât este vorba despre o obligaţie. Totodată, a vinde pâine care provine din aluat congelat nu este o crimă. Şi restaurantele folosesc carne congelată în meniurile lor, spre exemplu’, a spus Căpăţână.

Întrebat dacă marii retaileri consideră că afişarea acestor informaţii le va afecta vânzările, el a menţionat că, în următoarele zile, asociaţia pe care o reprezintă va testa reacţia pieţei.

‘Până luni vom vedea care va fi impactul şi cum reacţionează piaţa şi vom reveni cu aceste date’, a completat vicepreşedintele AMRC.

Un Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care intră în vigoare joi prevede faptul că operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea ‘produs/din produs decongelat.

‘Este vorba despre un Ordin ANPC care intră în vigoare pe 20 octombrie şi care prevede obligativitatea operatorilor economici care comercializează produse congelate sau produse care provin din produse congelate să afişeze acest lucru’, a declarat pentru AGERPRES Paul Anchel, director general ANPC.

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile acestui Ordin vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, sancţiunile putând include şi suspendarea activităţii în cazul în care aceştia se opun total afişării acestor informaţii.

Elena Tatomir, director general al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a declarat, joi, că producătorii români de pâine trebuie să vină pe piaţă cu sortimente deosebite, pentru ca românii să nu mai cumpere produse de panificaţie congelate, aduse din import.

Ea a răspuns astfel unei întrebări privind prezenţa masivă în magazine a produselor de panificaţie congelate.

‘Am discutat acest subiect cu colegii din morărit şi panificaţie. Avem foarte multe supermarketuri şi probabil piaţa doreşte să consume astfel de produse. Cei care lucrează în acest sector ar trebui să se concentreze ca aceste produse să fie oferite de producţia internă şi să nu mai vină din import. Mai ales că avem producţii foarte bune în domeniul cerealelor şi industria de morărit şi panificaţie ar trebui să se concentreze şi să-şi pună întrebări legate de acest segment’, a spus Tatomir, în cadrul conferinţei ‘Agro-Business pe profit’.

Oficialul MADR a susţinut că autorităţile nu pot interveni în a stabili nici regulile pieţei şi nici doleanţele cumpărătorilor.

‘Vorbim de cerere şi ofertă. Cred că cei din sectorul de morărit şi panificaţie trebuie să îşi reconsidere abordarea faţă de piaţă şi gama sortimentară, pentru a oferi cumpărătorilor produse deosebite şi să satisfacă cerinţele acestora’, a adăugat ea.

La rândul său, Daniel Constantin, membru în Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor şi fost ministru al Agriculturii, a arătat că, până acum, fermierii români din acest domeniu nu s-au preocupat să producă valoare adăugată, mulţumindu-se să găsească cumpărători pentru grâu.

‘Motivul (pentru care există cantităţi mari de pâine congelată pe piaţă – n.r.) este simplu: exportăm prea multă materie primă. Şi fermierii sunt de înţeles aici. Au fost ani de zile în care nu au câştigat nimic, nu au fost pe profit. După anul 2007, au fost tentaţi să obţină venituri imediate, din vânzarea directă, acesta a fost businessul pe care l-au creat. Dar acum, după paşii făcuţi pe zona de dezvoltare şi de creştere a producţiei, încep să se gândească la o valoare adăugată mai mare, la un câştig mai mare’, a spus Constantin, prezent la acelaşi eveniment.

În luna mai, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, declara că în România intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an.

’25 de tiruri cu pâine congelată intră în fiecare zi în România, adică 875.000 de tone pe an. Deci, orice pâine proaspătă din aceste magazine este de fapt pâine congelată adusă din import’, a spus Săpunaru, în cadrul unei conferinţe.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru vaccinul AstraZeneca nu mai e nevoie de programare
Pentru vaccinul AstraZeneca nu mai e nevoie de programare
Disponibilitatea dozelor de vaccin AstraZeneca permite Comitetul Național de Vaccinare să asigure vaccinarea fără ca doritorii să aștepte....
Raport: 6 din 10 companii active în România cred că se vor redresa, în 2021, la nivelul dinaintea pandemiei
Raport: 6 din 10 companii active în România cred că se vor redresa, în 2021, la nivelul dinaintea pandemiei
Aproape jumătate dintre companiile din România (46%) susţin că nu sunt afectate de criză şi funcţionează normal, ...
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie, în condiţiile ...
Pandemia este departe de a se încheia, spune şeful OMS
Pandemia este departe de a se încheia, spune şeful OMS
Confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ...