1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Marile magazine sufocă micii fermieri. Studiu de caz: cartofii mov aduși din Belgia – la jumătate din prețul celor românești

Cartofii mov, așa cum sunt cunoscuți în România cartofii din soiul Vitelotte Noir, au fost anul acesta cea mai profitabilă cultură agricolă pentru micii fermieri. Astfel, chiar și cei care au lucrat 1000 sau 2000 de metri pătrați au reușit să facă profit din vânzarea cartofilor violeți, puternic promovați ca făcând parte dintre cele mai sănătoase legume din lume, scrie Agro Inteligenţa. Planurile micilor producători agricoli sunt însă în pericol după ce și marile magazine și-au dat seama de potențialul cartofilor mov și au început să importe masiv tuberculi de Vitelotte Noir din Belgia. Prețul cartofilor din străinătate sunt și de trei ori mai mici decât prețul mediu cu care cartofii mov sunt comercializați de producătorii români.

04 dec, 2014 | Agro Inteligenţa

Cartofii violeți sunt, potrivit unor studii recente, cea mai sănătoasă legumă din lume, având un conținut ridicat de antocianină, o substanță puternic antioxidantă, deci cu proprietăți de prevenire și combatere a cancerului. Din acest motiv, după ce presa a relatat despre beneficiile consumului de tuberculi violeți, aceștia au devenit foarte căutați și în România, unde fermierii au investit în înființarea culturilor de cartofi mov.

Totuși, nu doar agricultorii se pare că au fost interesați de afacerea cu cartofi mov. Rețeaua Mega Image este primul loc în care reporterii Agrointeligența au remarcat apariția cartofilor mov din import. La vrac, aduși din Belgia, tuberculii de Vitelotte Noir se vând cu 7,99 de lei kilogramul. Mai mult, pe rafturi se găsesc și chipsuri din aceiași cartofi violeți, iar prețul unei pungi se apropie de 12 lei.

Citiţi pe larg, pe Agro Inteligenţa.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO