Lumea se pregăteşte de tragedia greacă: Marile puteri, gata să inunde pieţele cu cash

Bursele deja speculează eventualele intervenţii coordonate ale marilor bănci centrale ale lumii, în eventualitatea în care tragedia greacă îşi va găsi deznodământul în victoria comuniştilor. Moneda europeană încearcă o tendinţă temporară de apreciere faţă de dolar. Aurul şi petrolul se scumpesc.
Adrian N. Ionescu - vin, 15 iun. 2012, 09:46
Lumea se pregăteşte de tragedia greacă: Marile puteri, gata să inunde pieţele cu cash

Şefii banilor marilor puteri ale lumii sunt setaţi pe „controlul avariilor“, în cazul în care alegerile de duminică din Grecia vor da câştig de cauză forţelor care vor să denunţe acordul de finanâare europeană a datoriilor.

„Mecanismele europene vor continua să furnizeze lichidităţi băncilor acolo unde este nevoie“ – este cea mai recentă declaraţie de calmarea a spiritelor, venită de la Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE). Şeful BCE nu se teme de excesul de lichiditate, potrivit Bloomberg.

Bursele europene sunt însă departe de a intra în panică, ci dimpotrivă, speculează eventualele infuzii de lichidităţi şi măsuri de evitare a panicii, anunţate şi din partea celorlalte mari puteri ale lumii.

Indicele bursier pan-european STOXX 50 creşte la prânz cu peste 1%, indicele german DAX câştigă cu aproape 1%, iar cei francez şi englez înregistrează sporuri deloc nesemnificative.

Euro se apreciază încet şi sigur de câteva zile faţă de dolari, ajungând la 1,2631 USD/EUR, cu toate că marile speranţe vin de la Federeal Reserve.

Aurul şi petrolul înregistrează, de asemenea scumpiri moderate, cel dintâi pentru că jucătorii se aşteaptă ca o parte din volumul potenţial mai mare de lichidităţi se va îndrepta şi pe această piaţă. 

Petrolul se scumpeşte ca de obicei când sentimentul de piaţă ste mai favoabil reluării creşterii economice.

Or, măsurile anunţate de liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii ţintesc tocmai relansarea creşterii economice.

Mai mulţi oficiali ai celor mai dezvoltate 20 ţări ale lumii, s-au grăbit să asigure că băncile centrale ale acestora sunt gata să ia măsuri pentru a stabiliza pieţele financiare, dacă situaţia din Grecia o va cere, potrivit Reuters .

Întreaga lume se teme de  o sufocare a creditelor şi deci a economiei globale, ca  efect al alegerilor  de duminică din Grecia.

Canada, de pildă,  este „gata să acţioneze” în cazul în care situaţia ia o întorsătură gravă.

Banca Japoniei şi-a reafirmat politica de intervenţie pe piaţă în cazul în care va fi necesar.

Pe de altă parte, China şi India pregătesc planuri de urgenţă în consecinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă de componente pentru aeronave, evaluat la 20 de miliarde de dolari, parte a......
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...
Sorin Grindeanu: Pe noi ne interesează în acest moment să scoatem Tarom din această zonă nu prea fericită. Căutăm investitori
Sorin Grindeanu: Pe noi ne interesează în acest moment să scoatem Tarom din această zonă nu prea fericită. Căutăm ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri că Guvernul este interesat în acest moment să scoată ...
Tesla va cere acționarilor săi să restabilească pachetul de compensații pentru directorul general Elon Musk
Tesla va cere acționarilor săi să restabilească pachetul de compensații pentru directorul general Elon Musk
Tesla va cere acţionarilor să restabilească pachetul de compensaţii pentru directorul general Elon Musk, a cărui potenţială ...