Lumea se pregăteşte de tragedia greacă: Marile puteri, gata să inunde pieţele cu cash

15 06. 2012
grecia_05592100_58935300

Şefii banilor marilor puteri ale lumii sunt setaţi pe „controlul avariilor“, în cazul în care alegerile de duminică din Grecia vor da câştig de cauză forţelor care vor să denunţe acordul de finanâare europeană a datoriilor.

„Mecanismele europene vor continua să furnizeze lichidităţi băncilor acolo unde este nevoie“ – este cea mai recentă declaraţie de calmarea a spiritelor, venită de la Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE). Şeful BCE nu se teme de excesul de lichiditate, potrivit Bloomberg.

Bursele europene sunt însă departe de a intra în panică, ci dimpotrivă, speculează eventualele infuzii de lichidităţi şi măsuri de evitare a panicii, anunţate şi din partea celorlalte mari puteri ale lumii.

Indicele bursier pan-european STOXX 50 creşte la prânz cu peste 1%, indicele german DAX câştigă cu aproape 1%, iar cei francez şi englez înregistrează sporuri deloc nesemnificative.

Euro se apreciază încet şi sigur de câteva zile faţă de dolari, ajungând la 1,2631 USD/EUR, cu toate că marile speranţe vin de la Federeal Reserve.

Aurul şi petrolul înregistrează, de asemenea scumpiri moderate, cel dintâi pentru că jucătorii se aşteaptă ca o parte din volumul potenţial mai mare de lichidităţi se va îndrepta şi pe această piaţă. 

Petrolul se scumpeşte ca de obicei când sentimentul de piaţă ste mai favoabil reluării creşterii economice.

Or, măsurile anunţate de liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii ţintesc tocmai relansarea creşterii economice.

Mai mulţi oficiali ai celor mai dezvoltate 20 ţări ale lumii, s-au grăbit să asigure că băncile centrale ale acestora sunt gata să ia măsuri pentru a stabiliza pieţele financiare, dacă situaţia din Grecia o va cere, potrivit Reuters .

Întreaga lume se teme de  o sufocare a creditelor şi deci a economiei globale, ca  efect al alegerilor  de duminică din Grecia.

Canada, de pildă,  este „gata să acţioneze” în cazul în care situaţia ia o întorsătură gravă.

Banca Japoniei şi-a reafirmat politica de intervenţie pe piaţă în cazul în care va fi necesar.

Pe de altă parte, China şi India pregătesc planuri de urgenţă în consecinţă.