Marile speculaţii la bursă au mai scăpat de câteva piedici. Nu de cele mai mari, spun brokerii

Au fost eliminate restricţiile privind tranzacţiile de tip „turnaround" la Bursa din Bucureşti, prin care brokerii pot vinde pachete mari de acţiuni, acumulate pentru mari investitori străini, care nu au conturi pe piaţa noastră. Măsura a fost luată de în scopul creşterii volumului de tranzacţii (a lichidităţii) la bursă. Brokerii spun, însă, că impactul va fi mic, dacă alte piedici mai mari nu sunt înlăturate.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 mai 2013, 10:31
Marile speculaţii la bursă au mai scăpat de câteva piedici. Nu de cele mai mari, spun brokerii

Tranzacţiile de tip „turnaround” sunt cele prin care fondurile de investiţii străine şi alţi mari investitori străini pot cumpăra acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fără să îşi deschidă cont la o firmă de brokeraj locală.

Astfel strănii evită cheltuieli şi o pierdere de timp considerate nejustificate pentru accesul pe piaţa românească.

De obicei, vânzătorul este o firmă de brokeraj de la BVB, care a acumulat anterior acţiunile în nume propriu şi pe care le vinde investitorilor străini în afara pieţei oficiale sau „over the counter” (OTC).

Depozitarul Central a anunţat, ieri, că a eliminat limita maximă de variaţie de preţ de ± 2% între preţul la care brokerul vânzător vinde acţiunile investitorului străin şi preţul de pe piaţă.

De asemenea, a fost eliminată şi restricţia care obliga brokerul la o tranzacţie de cumpărare, sau de împrumut, cu acelaşi pachet, de pe piaţă, înaintea vânzării în afara pieţei.

Depozitarul Central este firma din cadrul Grupului BVB care se ocupă de operaţiunile post-tranzacţionare (decontare şi transfer de proprietate ale acţiunilor tranzacţionate).

Eliminarea restricţiilor menţionate ar trebui, teoretic, să propulseze volumul speculaţiilor transfrontaliere şi totuşi, brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET sunt mai mult decât sceptici.

„Impactul va fi mic, atâta vreme cât nu vor fi eliminate alte bariere procedurale, printre care, de exemplu, cele legate de conturile globale, care încă nu sunt pe placul investitorilor străini”, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţii al firmei de brokeraj  Intercapital Invest.

Restricţiile ridicate privind tranzacţiile turnaround constituie „un paliativ la boala lipsei de lichiditate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), un tratament temporar şi fără şanse de a vindeca”, a spus şi Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities.

Unul din marile piedici reclamate de marii investitori şi de brokeri este obligaţia ca aceştia, la utilizarea conturilor globale, să identifice emitenţii ordinelor de cumpărare sau vânzare vărsate în acelaşi cont global. Astfel se reduce semnificativ tocmai avantajul de operativitate, prin concentrare a mai multor ordine cu aceaaşi acţiune, al conturilor globale.

Depozitarul Central a  decontat anul trecut tranzacţii în afara bursei (OTC) de peste 200 de milioane de lei, dar nu de tip turnaround. Valoarea totală a tranzacţiilor la BVB a fost de peste 7,4 milairde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net....
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și administratorii
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile ...
Persoanele fizice care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz intră și ...
CNSU a decis împotriva carantinării Bucureștiului
CNSU a decis împotriva carantinării Bucureștiului
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, vineri, o hotărâre prin care decis să nu valideze propunerea ...
Premierul ceh Andrej Babis e pregătit să cedeze puterea partidelor de opoziție, care au suficiente mandate pentru a forma o nouă majoritate
Premierul ceh Andrej Babis e pregătit să cedeze puterea partidelor de opoziție, care au suficiente mandate pentru a forma ...
Premierul ceh Andrej Babis (foto) a anunţat vineri, într-un interviu radiofonic, că este pregătit să predea puterea ...