Mario Draghi: Italia trebuie „să se calmeze” şi să înceteze să pună euro sub semnul întrebării

Economica.net
13 10. 2018
_mg_2820_58200900

Guvernul italian este angrenat într-un război al declaraţiilor cu oficiali europeni pe seama planurilor Romei de a tripla deficitul bugetar anul viitor, dând înapoi faţă de un angajament anterior de a reduce deficitul într-una dintre ţările cele mai îndatorate ale blocului comunitar.

„O mărire de buget într-o ţară cu o datorie mare devine mult mai complicată… dacă oamenii încep să pună euro sub semnul întrebării”, a declarat Draghi în cadrul unei conferinţe de presă din Indonezia, la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Aceste declaraţii au provocat pagube reale şi există multe dovezi că spread-urile s-au mărit în legătură cu aceste declaraţii. Rezultatele sunt că oamenii şi firmele plătesc dobânzi mai mari la împrumuturi”, a spus Draghi. Spread-ul reprezintă diferenţa dintre preţul de cumpărare şi preţul de vânzare al unui instrument financiar.

Un oficial de rang înalt din coaliţia aflată la putere a declarat în această toamnă că Italia ar beneficia de pe urma renunţării la euro, dar ulterior a dat înapoi în urma reacţiei pieţelor.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne calmăm tonul. Al doilea lucru este să aşteptăm faptele”, a mai spus preşedintele BCE, subliniind necesitatea de a examina proiectul de cheltuieli, care ar putea fi diferit de comunicarea guvernului.