Marius Dan, Fondul Proprietatea: Prețul energiei va rămâne ridicat și în următorii ani

Preţul energiei pe piaţa din România va rămâne ridicat în următorii ani şi, chiar dacă se va stabiliza, acesta va fi la un alt nivel faţă de preţurile cu care am fost obişnuiţi până acum, a afirmat Marius Dan, vicepreşedinte senior al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, într-un interviu acordat Agerpres.
AGERPRES - Dum, 15 mai 2022, 10:35
Marius Dan, Fondul Proprietatea: Prețul energiei va rămâne ridicat și în următorii ani

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la mai multe companii importante din energie, este în plin proces de pregătire a listării Hidroelectrica la bursă, care ar putea însemna cel mai mare IPO din Europa Centrală şi de Est din ultimii şapte ani, valoarea tranzacţiei fiind estimată între 2,3 şi 4 miliarde de dolari, după cum spune Marius Dan.

Reprezentantul fondului de investiţii speră ca listarea să fie gata în acest an, până la 15 noiembrie. O astfel de listare este deosebit de importantă pentru economia ţării, va fi ca un magnet pentru a atrage investitorii străini, care aşteaptă de mult cotarea pe bursă a producătorului de energie, a adăugat el.

Totodată, Dan susţine că Hidroelectrica este mai valoroasă dacă rămâne doar cu active de producţie de energie şi nu cumpără furnizori sau distribuitori.

Fondul Proprietatea controlează 20% din acţiunile Hidroelectrica, restul aparţinând statului român.

AGERPRES: Să începem cu subiectul la zi legat de Fondul Proprietatea: listarea Hidroelectrica la bursă. Explicaţi-ne care este importanţa ei pentru economia românească.
Marius Dan: Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. Este un o companie cu un istoric foarte bogat, o companie care în ultimii zece ani a progresat extrem de mult, dacă ne gândim că exact acum zece ani Hidroelectrica intra în insolvenţă, avea pierderi de cinci sute de milioane de lei pe an, iar acum este una dintre cele mai profitabile companii din România, o companie foarte eficientă şi o companie care se apropie de listarea la bursă.

Iar prin acest proces dorinţa noastră este ca Hidroelectrica să devină cea mai valoroasă companie din România din sectorul public sau din sectorul privat şi credem că există premisele ca acest lucru să se întâmple, atâta timp cât tranzacţia va fi efectuată aşa cum vedem noi lucrurile, cum văd băncile, consultanţii cu care am discutat şi atâta timp cât tranzacţia va fi realizată printr-o listare atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi Bursa din Londra sau orice altă piaţă internaţională.

Pentru că ideea aceasta de a avea Hidroelectrica listată şi pe o piaţă internaţională este pentru a permite accesul oricărui investitor la nivel global în această tranzacţie, în această listare. Pentru că, aşa cum spuneam mai devreme, este un activ unic, un activ atât de interesant încât credem că va fi un magnet pentru investitori la nivel global de a participa la IPO-ul companiei. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, tehnic, trebuie să le permitem tuturor accesul la tranzacţie.

Pentru economia României suntem convinşi că va fi un un lucru extrem de benefic, fiindcă IPO-ul, dacă se va întâmpla şi pe piaţa internaţională, va atrage foarte multă atenţie la nivel global.

AGERPRES: Cât estimaţi că veţi obţine din listarea acţiunilor?
Marius Dan: Sperăm ca IPO-ul Hidroelectrica să fie cel mai mare IPO făcut în Europa Centrală şi de Est în ultimii şase-şapte ani. Valoarea pe care noi o estimăm, în funcţie de pachetul vândut, în funcţie de multiplii la care se va vinde compania, valoarea tranzacţiei ar putea fi între 2,3 – 2,5 miliarde de dolari la un nivel minim, până la 4 miliarde de dolari dacă vom vinde 15% din companie.

Bineînţeles, dacă condiţiile o vor cere şi vom vedea foarte multă cerere pentru acţiunile Hidroelectrica, Fondul Proprietate ar putea vinde chiar întreg pachetul de acţiuni, 20%, ceea ce bineînţeles ar fi benefic pentru lichiditate, pentru free-float ulterior, după ce se va realiza tranzacţia.


AGERPRES: Credeţi că va continua să existe un preţ mare al energiei în viitor?
Marius Dan: Dacă ne uităm la preţurile forward din Germania, la dinamica din piaţa europeană, da. Adică preţurile par să se stabilizeze, dar se vor stabiliza la un alt nivel faţă de preţurile la energie electrică cu care am fost obişnuiţi în ultimii ani.

Iar, pe această bază, dacă punem şi dinamica locală a producţiei de energie electrică versus cerere, care ne aşteptăm să fie în continuă creştere, odată cu dinamica economiei locale, atunci acest lucru va duce la preţuri în continuare ridicate.

AGERPRES: Unde se vor duce banii din listarea Hidroelectrica?
Marius Dan: Noi suntem acţionarul vânzător, noi vom încasa banii din vânzarea acţiunilor la Hidroelectrica, iar noi vom distribui aceşti bani către acţionarii Fondului Proprietatea. Din baza noastră de acţionariat avem peste 30% fondurile de pensii locale, pilonul doi, deci peste opt milioane de români vor beneficia de tranzacţia de listare a Hidroelectrica, de vânzarea de către Fondul Proprietatea a acestui pachet.

Mai avem categoria de investitori de retail din România, aproape 20%, deşi aceşti investitori vor beneficia de dividendele pe care noi le vom plăti odată cu vânzarea pachetului deţinut la Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Băncile şi ceilalţi operatori prezenţi pe piaţă, din Uniunea Europeană, vor trebui să demonstreze autorităţilor de reglementare că nu sunt excesiv de dependente de casele de clearing din......
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, pentru 5, 8 milioane de euro
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, ...
Egis a semnat un contract de 5,8 milioane de euro cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ...
Un nou parc fotovoltaic de mari dimensiuni din sudul României este aproape de faza testelor. Va începe producția luna viitoare
Un nou parc fotovoltaic de mari dimensiuni din sudul României este aproape de faza testelor. Va începe producția luna ...
Un parc fotovoltaic dezvoltat în județul Călărași se pregătește să intre în teste și, potrivit unor surse din piață, ...
FNGCIMM profit de 140 de mil de lei la 9 luni. 127.163 de credite persoane fizice au beneficiat de amânarea la plată a ratelor în ultimii doi ani
FNGCIMM profit de 140 de mil de lei la 9 luni. 127.163 de credite persoane fizice au beneficiat de amânarea la plată a ...
La finalul trimestrului al III-lea, Fondul Naţional pentru Garantarea IMM-urilor (FNGCIMM) a înregistrat un profit de 140 ...