Mark Mobius se retrage de la conducerea zilnică a Templeton Emerging Markets Group

Mark Mobius, un simbol al managementului de fonduri care a popularizat investiţiile pe pieţele emergente, va transfera responsabilităţile de conducere a Templeton Emerging Markets Group către Stephen Dover, retrăgându-se din managementul zilnic al companiei, relatează Bloomberg, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 15:04
Mark Mobius se retrage de la conducerea zilnică a Templeton Emerging Markets Group

Investitorul în vârstă de 79 de ani, cunoscut pentru conferinţele susţinute în întreaga lume, care l-au făcut să călătorească 250 de zile pe an, va rămâne preşedinte al grupului.

Mobius se va concentra pe promovarea perspectivelor pieţelor emergente şi atragerea investitorilor către plasamentele în active în regiunile aflate în dezvoltare, unde perspectivele sunt din nou în creştere după ani de scăderi.

„Simt că va fi o mare oportunitate. Prioritatea mea este să promovez puternic pieţele emergente, pentru a mă asigura că investitorii vor reveni pe aceste pieţe, care sunt subevaluate”, a afirmat Mobius într-un interviu la televiziunea Bloomberg.

Mobius, care a investit în ultimele patru decenii pe pieţele în dezvoltare, şi-a creat reputaţia de a simţi care sunt acţiunile subevaluate, raportat la potenţialul lor de creştere, el obţinând venituri ridicate la începutul carierei sale.

El a înregistrat probleme în ultimii ani, în condiţiile în care investiţiile în mărfuri şi companii miniere i-au provocat pierderi.

„Mark Mobius este un gigant al finanţelor. A fost un creator al activelor pieţelor emergente”, a spus Tim Condon, director pentru cercetări în zona Asia, în Singapore, la ING Groep.

Dover va deveni director de investiţii al grupului şi va prelua unele dintre responsabilităţile lui Mobius pe 15 aprilie, a anunţat grupul Templeton într-un comunicat.

Mobius a anunţat în iulie anul trecut că se va retrage de la conducerea Templeton Emerging Markets Investment Trust, iar Carlos Hardenberg a fost selectat să îi preia atribuţiile în octombrie.

Dover, cu experienţă de peste 20 de ani în investiţii pe pieţele emergente, coordonează în prezent echipa care administrează produse pe 14 pieţe în întreaga lume, din Brazilia până în China, Vietnam şi Polonia.

El va rămâne şef al Franklin Local Asset Management. Decizia va reuni sub aceeaşi conducere Franklin Local Asset Management şi Emerging Markets Group, potrivit comunicatului.

Templeton Asian Growth Fund, cu active de 4,4 miliarde de dolari, a pierdut 27% în 2015, performanţă sub cea înregistrată de 99% dintre fondurile concurente, potrivit datelor Bloomberg.

Mobius consideră că pieţele emergente sunt pe cale să se redreseze, în frunte cu Brazilia, Rusia şi Vietnam.

Indicele MSCI Emerging Markets Index a avansat în ianuarie cu 21% de la un minim din 2009.

Mobius a obţinut diplome de licenţă şi masterat la Boston University şi a urmat studii de doctorat la Massachusetts Institute of Technology, în 1964, cu specializare în economii în dezvoltare.

După studii, Mobius a lucrat ca cercetător din uşă în uşă pentru companii care doreau să comercializeze produse în Asia, între care Monsanto, Avon Products şi National Renderers Association.

Mobius a venit la Templeton, Galbraith & Hansberger în 1987, când investiţiile în ţările în dezvoltare erau încă o noutate.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...