Martens, candidat unic la preşedinţia PPE. La Bucureşti începe selecţia candidatului la şefia CE

Alegerea celor 10 vicepreşedinţi ai PPE dintre cei 14 candidaţi, în condiţiile în care Wilfried Martens e unicul candidat la preşedinţia PPE, precum şi lansarea procedurii de selecţie a candidatului popular la preşedinţia CE după 2014 reprezintă principalele elemente ale Congresului de la Bucureşti.
Economica.net - mie, 17 oct. 2012, 09:05
Martens, candidat unic la preşedinţia PPE. La Bucureşti începe selecţia candidatului la şefia CE

De asemenea, la Bucureşti va fi lansat şi un nou manifest al PPE, document în care sunt trasate liniile directoare pentru activitatea formaţiunii europene, manifestul precedent datând de acum 20 de ani, de la congresul de la Atena din 1992.

Actualul preşedinte al PPE, belgianul Wilfried Martens, în vârstă de 76 de ani, lider al formaţiunii populare încă din 1992, este singurul candidat la această funcţie.

Practica prevede ca acesta să desemneze după alegere un candidat pentru funcţia de secretar general al PPE, care să fie validat apoi de Congres. Secretarul general în funcţie, Antonio Lopez-Isturiz, va fi probabil cel desemnat de Martens şi pentru următorul mandat de trei ani.

Ceva mai mult suspans va fi în privinţa celor 10 posturi de vicepreşedinte PPE, pentru care s-au înscris 14 candidaţi, printre care şi românca Anca Boagiu, fost europarlamentar şi ministru al transporturilor şi integrării europene din partea PDL.

Potrivit unor surse oficiale PPE, Boagiu are mari şanse să obţină una dintre cele 10 funcţii de vicepreşedinte, deşi printre concurenţii săi se numără nume sonore cum ar fi comisarul european pentru Piaţă Internă şi Servicii, francezul Michel Barnier, comisarul european pentru Politică Regională, austriacul Johannes Hahn, comisarul pentru industrie, italianul Antonio Tajani, vicepremierul şi şeful diplomaţiei din Cehia, Karel Scharzenberg, sau fostul comisar european pentru educaţie, slovacul Jan Figel.
Ceilalţi contracandidaţi ai Ancăi Boagiu sunt Rumina Jeleva, din Bulgaria, suedezul Tobias Billstrom, irlandeza Lucinda Creighton, portughezul Mario David, germanul Michael Hintze, lituaniana Gintare Narkeviciute, polonezul Jacek Saryuszwolski şi olandeza Corien Wortmann-Kool.

Pentru funcţia de trezorier al PPE este unic candidat germanul Ingo Friedrich.

Un alt moment important în programul Congresului de la Bucureşti va fi lansarea unei „proceduri transparente” de selecţie a candidatului PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene din 2014, după ce expiră mandatul executivului lui Jose Manuel Barroso. Martens declara în 11 octombrie, la Bruxelles, că la Bucureşti se va discuta despre profilul pe care trebuie să îl aibă candidatul, precum şi despre procedura de selecţie.

Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar şi preşedintele Traian Băsescu figurează pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfăşura, miercuri şi joi, la Palatul Parlamentului.

Astfel, intervenţia cancelarului german Merkel este programată pentru miercuri, 17 octombrie, prima zi a Congresului, potrivit unui comunicat de presă transmis de PPE.

De asemenea, în aceeaşi zi mai sunt programate intervenţii ale preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, a actualului lider al PPE, Wilfried Martens, a liderului grupului PPE de la Parlamentul European Joseph Daul, precum şi cea a preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui PDL, Vasile Blaga.

Miercuri mai sunt prevăzute intervenţii ale preşedintelui APCE Jean-Claude Mignon, premierului spaniol Mariano Rajoy, premierului polonez Donald Tusk, dar şi premierului moldovean Vlad Filat.

Pentru joi sunt prevăzute intervenţii ale premierului portughez Pedro Coelho, premierului Ungariei Viktor Orban, premierului Finlandei Jyrki Katainen, premierului sloven Janez Jansa,comisarul european pentru Educaţie Jan Figel, dar şi liderului PNŢCD Aurel Pavelescu.

Miercuri dimineaţă este programat un seminar comun al PPE împreună cu grupul parlamentar din Parlamentul European, în a cărei sesiune de deschidere vor lua cuvântul Martens şi Daul, precum şi Vasile Blaga şi liderul UDMR, Hunor Kelemen, dar şi Theodor Stolojan, liderul delegaţiei de europarlamentari PDL.

La Congresul PPE vor lua parte aproximativ 1.200 de participanţi din 40 de ţări europene.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu promite că plățile orelor remediale vor fi achitate integral, în ciuda întârzierilor foarte mari
Sorin Cîmpeanu promite că plățile orelor remediale vor fi achitate integral, în ciuda întârzierilor foarte mari
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că întârzierile la plata orelor remediale sunt "nepermis de mari", adăugând că garantează achitarea acestora în integralitate. ...
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de ...
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...