Martin Giesswein, Expert digital și profesor Vienna University: Când vine vorba despre AI, văd o mulțime de greșeli profunde în companii. Responsabilitatea umană în spatele inteligenței artificiale trebuie să rămână

Tehnologia digitală a transformat fundamental felul în care oamenii trăiesc și lucrează, precum și felul în care companiile își desfășoară activitățile. Pentru a se adapta la noile cerințe ale pieței, companiile încep să își transforme digital operațiunile în toate sectoarele economice, fie că vorbim de retail, bănci, servicii de transport sau imobiliare. Cu toate acestea, multe organizații nu au ”uneltele” necesare pentru a naviga în noua eră industrială adusă de inteligența artificială și riscă să își piardă relevanța, la fel cum s-a întâmplat în trecut cu compania Nokia. Managerii din companii au nevoie să înțeleagă importanța adaptării structurilor organizaționale pentru a permite inovarea și pentru a depăși obstacolele din calea transformării digitale, crede Martin Giesswein, profesor la şcoala de business WU Executive Academy și fost manager în cadrul companiei Nokia.
Lidia Neagu - joi, 18 mai 2023, 23:14
Martin Giesswein, Expert digital și profesor Vienna University: Când vine vorba despre AI, văd o mulțime de greșeli profunde în companii. Responsabilitatea umană în spatele inteligenței artificiale trebuie să rămână

Martin Giesswein predă economie digitală și leadership, este membru al corpului profesoral al WU Executive Academy, autor de cărți, podcaster și partener de antrenament pentru executivi. El este coinițiator al comunității DigitalCity. Wien și a fost co-fondator al campusului de inovare Talent Garden Wien. Înainte de aceasta, a acumulat experiență în mediul corporatist timp de 15 ani, cel mai recent ca director general al Nokia Phones Austria/Adriatics.

În prezent, pe lângă activitatea didactică, Martin Giesswein lucrează cu startup-uri și este investitor. Folosește digitalizarea pentru el însuși ca profesor și proprietar de afaceri, și spune că misiunea sa este de a împiedica alți lideri de afaceri să repete greșelile companiei Nokia – să respingă noile tehnologii și să le catalogheze ca fiind bune sau rele.

”Am lucrat nouă ani la Nokia, până în 2013. Și, în timp ce eu am urcat în carieră, compania a decăzut pur și simplu pentru că nu a înțeles cum funcționează digitalizarea. Care sunt principiile de bază ale afacerilor economice digitale? Eram atât de orbi, iar când mă uit în urmă la acea perioadă, am fost încăpățânat. Am spus că iPhone-ul va dispărea. App Store nu este important. Platformele, ecosistemele, modelele de abonament, haideți. Nu trebuie să facem asta, Nokia (…)

Dar, din păcate, atunci când lucrez cu oameni din asigurări, cu bănci, de exemplu, cu furnizori de mobilitate, văd că unele dintre aceste greșeli se repetă. Iar acum, când vorbim despre AI, care este unul dintre subiectele mele principale în acest moment, este o nebunie. Când vine vorba despre asta, văd o mulțime de greșeli profunde. De asemenea, liderii fac asta”, povestește Martin Giesswein, la o întâlnire cu presa care a avut loc la Viena, Austria.

Potrivit acestuia, mulți manageri nu înțeleg importanța înțelegerii legilor afacerilor digitale și a impactului tehnologiei asupra afacerilor. Însă, pentru a avea un model de afaceri digital de succes, managerii companiilor trebuie, în primul rând, să înțeleagă legile business-ului digital, apoi să înțeleagă impactul tuturor acestor tehnologii care vin pe piață ”cu o viteză prea mare” și, în cele din urmă, să își adapteze organizația pentru a rămâne competitivi.

”Datele nu sunt un model de afaceri, ci fundamentul tuturor modelelor de afaceri digitale de succes”, spune Martin Giesswein.

Acesta a vorbit despre necesitatea companiilor de a avea oameni bine instruiți, pe care i-a numit ”radarele tehnologice” care să înțeleagă impactul tehnologiilor emergente, cum ar fi metaversul, blockchain și inteligența artificială. Companiile au nevoie să rămână la curent cu tendințele digitale și să își adapteze strategiile în consecință pentru a rămâne relevante și a fi în pas cu evoluția pieței.

El spune că una dintre cele mai importante cereri ale sale pentru liderii de afaceri este una foarte simplă: ”să includă angajaţii în proiectele de transformare digitală”. De asemenea, profesorul a subliniat importanța adaptării structurilor organizaționale pentru a permite inovarea și pentru a depăși obstacolele în calea transformării digitale. Potrivit lui Giesswein, exercițiile de simulare a eșecurilor pot ajuta executivii să învețe din greșeli..

Expertul spune că există trei principii de bază ale utilizării corecte a inteligenței artificiale din punct de vedere al eticii digitalizării, pe care el însuși le integrează atunci folosește AI-ul generativ. Acestea sunt: transparența, supravegherea umană a sarcinilor pe care AI-ul le face și asumarea responsabilității din partea celui care folosește programe cu inteligență artificială.

”Cred că va rămâne în continuare întotdeauna o responsabilitate a omului din spatele inteligenței artificiale. Astfel, directorul general al companiei, profesorul, decanul universității ca persoană va fi întotdeauna responsabil, chiar dacă sistemele de inteligență artificială ajută [în realizarea sarcinilor de serviciu]. (…) De asemenea, din punct de vedere comercial, atunci când am angajați sau sisteme ERP și ceva nu merge bine, compania este răspunzătoare, iar la vârful companiei există un CEO responsabil personal. Și nu trebuie niciodată să eliminăm această amenințare a răspunderii și să o transferăm către AI. Acest lucru ar fi dintr-un scenariu distopic foarte, foarte rău”.

Profesorul a mai spus că inteligența artificială nu este doar despre interacțiunea dintre om și mașină, ci și de înlocuirea multor lucruri pe care le facem. De aceea, este nevoie de o reglementare. ”Are un impact mai mare asupra potențialului nostru, impact mai mare asupra vieții noastre. Și, prin urmare, cred că această tendință [de a o folosi] va continua.”

În același timp, nu este un susținător al sistării cercetărilor, așa cum, luna trecută, Elon Musk împreună cu un grup de cercetători au solicitat să se facă pentru o perioadă de șase luni. ”Asta este o discuție care arată lipsa de cunoștințe în privința potențialului AI, temeri și sentimentul că nu se poate face nimic. Este o discuție de frică, nu?”, a afirmat Martin Giesswein.

”Așa că haideți să fim foarte deschiși la aceste tehnologii sau să ne gândim la ce pot face ele pentru noi. Și să nu facem greșelile telefoanelor mobile [ale Nokia], să nu ne agățăm de succesul trecut”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...