Martin Schulz: România trebuie să aplice „imediat” recomandările Comisiei Europene

România trebuie să aplice "imediat" recomandările formulate de Comisia Europeană şi să respecte standardele Uniunii Europene, afirmă preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Economica.net - mie, 18 iul. 2012, 19:16
Martin Schulz: România trebuie să aplice

„Suntem o Uniune a valorilor comune şi a încrederii reciproce: toate statele membre trebuie să respecte instituţiile democratice, independenţa sistemului judiciar şi statul de drept”, a declarat Schulz pentru agenţia italiană ANSA, referindu-se la raportul Comisiei Europene privind situaţia din România.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, că România a făcut un pas înapoi de pe marginea prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată, un nou raport urmând să fie adoptat în acest an.

Înaltul oficial european a asigurat că va fi monitorizată în continuare „cu mare atenţie” evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea „au zdruncinat” încrederea în România. „Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimedeze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte”, a subliniat Barroso.

Raportul Comisiei Europene, dat publicităţii miercuri la Bruxelles, arată că în cursul acestor cinci ani au existat perioade de progres şi de regres, momente în care cooperarea a funcţionat bine şi momente în care mecanismul s-a confruntat cu atitudini ostile şi a întâmpinat rezistenţe. Prin urmare, prezentul raport recunoaşte progresele globale înregistrate de la aderare.

Te-ar mai putea interesa și
G7: Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
G7: Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit în Bavaria (Germania), în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în......
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Un studiu cu privirea la valoarea mărcilor, realizat anual de Brand Finance, arată că, în Germania, cel mai valoros brand ...
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Numărul de abonamente 5G va depăşi pragul de un miliard în 2022, iar în 2027 va trece de 4,4 miliarde, arată datele ...
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări ...