Maşina străină a poporului român rămâne Volkswagen. Marca germană este în topul preferinţelor celor care cumpără automobile second-hand – analiză Mogo

Marca Volkswagen conduce în topul preferinţelor românilor care se orientează spre achiziţia de maşini second-hand, potrivit unei analize Mogo România
AGERPRES - mar, 27 sept. 2022, 10:49
Maşina străină a poporului român rămâne Volkswagen. Marca germană este în topul preferinţelor celor care cumpără automobile second-hand - analiză Mogo

Mogo România, compania specializată în acordarea de finanţare pentru achiziţia de autoturisme second-hand, a realizat un studiu comparativ între cinci ţări din spaţiul ECE pe portofoliul propriu de finanţări acordate persoanelor fizice în perioada 2019-2022, privind preferinţele europenilor în materie de maşini la mâna a doua, scrie Agerpres.

Conform studiului, majoritatea clienţilor se orientează spre maşini cu vârsta între 10 şi 15 ani, iar în România este înregistrat cel mai mare procent în acest sens, de 70%, faţă de celelalte ţări, cu procente între 50-65%.

Studiul a analizat preferinţele consumatorilor din cinci ţări din Europa Centrală şi de Est unde brandul are o prezenţă locală, respectiv România, Moldova, Letonia, Lituania şi Estonia, privind criterii cheie, precum vechimea maşinii, mărcile preferate, tipul de combustibil utilizat şi transmisia automobilului. Conform datelor extrase, clienţii se orientează către producători germani, BMW, Volkswagen şi Audi fiind mărcile cele mai achiziţionate.

Dacă în România şi în Moldova clasamentul este condus de Volkswagen, cu peste 24%, respectiv 10%, din totalul vânzărilor, clienţii din Lituania şi Estonia preferă marca BMW, cu procente de peste 14% din totalul vânzărilor. În Lituania, din ce în ce mai mulţi clienţi se îndreaptă către Audi, care, din 2019, are un procent în creştere, de la 19,20% în 2019, la 24,90% anul acesta.

Românii conduc topul achiziţiilor de maşini cu o vechime între 10-15 ani, pe bază de motorină.

„Unul dintre principalele criterii pentru achiziţia unui automobil îl reprezintă consumul de combustibil. Cei mai mulţi îşi doresc o maşină care să consume cât mai puţin, de aceea se îndreaptă cel mai adesea către maşinile diesel. În ceea ce priveşte piaţa locală, România se află pe locul al doilea în topul vânzărilor de maşini pe bază de motorină, cu 80,5%”, a declarat Ionuţ Badiu, director general al Mogo România.

Piaţa mobilităţii verzi câştigă teren la nivel european în contextul strategiei Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice accelerate, dar şi a presiunii asupra industriei de combustibili fosili. Analizând primul trimestru al anului 2022, maşinile electrice şi-au dublat cota de piaţă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, conform unui comunicat emis de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Maşini, iar înmatricularea maşinilor diesel a scăzut cu 33% la nivel european.

Deşi tendinţele arată un interes de consum ascendent privind achiziţia de automobile electrice sau hibrid, în ceea ce priveşte segmentul de maşini second-hand, autoturismele pe bază de motorină şi benzină predomină în alegerile consumatorilor din Europa Centrală şi de Est.

Cel mai mare procent al vânzărilor de maşini pe bază de motorină s-a înregistrat anul acesta în Lituania, 84,2%. La polul opus, cele mai puţine vânzări de maşini pe bază de motorină au fost în Letonia, 43,4%. În această ţară, de altfel, s-a înregistrat şi cea mai mare creştere în numărul vânzărilor de maşini electrice, de 13%. Pe lângă Letonia se alătură şi Lituania şi România, cu creşteri relativ mici, de până la 1,90% din totalul vânzărilor, din 2019 până în 2022.

Deşi durata medie de viaţă a unui autoturism este de aproximativ 11 ani, cei mai mulţi români se orientează către maşinile între 10 şi 15 ani, cu o pondere de 70% din totalul vânzărilor. În România, Moldova şi Lituania, majoritatea clienţilor cumpără maşini cu vârsta de 13 ani, în timp ce în Estonia preferate sunt cele de 12 ani.

Începând cu anul 2021, tot mai mulţi clienţi şi-au achiziţionat maşini cu o vechime de 15 ani, datorită fiabilităţii şi costurilor scăzute. În România a fost înregistrată cea mai mare creştere procentuală din totalul vânzărilor de maşini în ultimii ani, de 5%, astfel că de la 8% în 2019, a ajuns la 13% în 2022.

În ceea ce priveşte transmisia, majoritatea încă preferă autovehiculele manuale. Cu toate acestea, numărul celor care se orientează spre transmisie automată este în creştere. În Letonia, de exemplu, ponderea celor care achiziţionează autoturisme automate a crescut de la 38,5% în 2019 la 77% în 2022. În celelalte ţări creşterile sunt cuprinse între 4% şi 13%, ceea ce înseamnă că oamenii au un interes din ce în ce mai crescut pentru acest tip de transmisie.

Singura ţară în care se observă contrariul este Estonia, unde vânzările maşinilor automate au culminat în 2021 cu o pondere de 62,60%, după care au scăzut până la 59,60%.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...