1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Maşina, ultimul lucru la care ar renunţa românul îndatorat

Înaintea maşinii, românul ar renunţa la călătorii, cadouri, ţigări şi chiar băutură, dacă ar fi obligat să-şi plătească datoriile.  
Pentru a scăpa de datoriile pe care le au în prezent, cei mai mulți dintre români - peste 42% - cred că soluția cea mai bună este o planificarea mai atentă a cheltuielilor, în timp ce 34% consideră că rezolvarea constă în economii majore.

14 noi, 2012 | ECONOMICA.net

“Acestea sunt concluziile unui sondaj online comandat de KRUK International, companie de top în industria de colectare a creanțelor. Sondajul iVox a fost efectuat în perioada 6-12 noiembrie 2012, pe un număr de 5.681 de respondenți din întreaga țară, ca preambul la Ziua fără Datorii, sărbătorită pe 17 noiembrie” se arată într-un comunicat al recuperatorului de debite.

Pentru a-și acoperi datoriile, cele mai multe persoane din eșantion (33,5%) au declarat că ar fi dispuse să renunțe mai degrabă la cheltuielile dedicate plăcerilor personale. În topul “sacrificiilor” se află și diverse cheltuieli precum cadouri, vacanțe, excursii de weekend : 27% susțin că le-ar tăia de pe listă. La cheltuielile cu țigările, băutura sau dulciurile ar renunța unul din cinci români, în timp ce doar unul din zece ar “sacrifica” mașina.

Jumătate dintre respondenții care au participat la sondaj cred că ratele către bancă ar trebui să aibă întâietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi înregistrați în baza de date a unui birou de credit. Pe lista priorităților sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casă (45%) și datoriile la utilități sau abonamentele telefonice (44%).

Care sunt cele mai “grele” datorii

Datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participanții la sondaj, cele luate de la bancă pentru credite de consum, în perioada în care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) și de cheltuielile cu facturile la utilități și telefonie (18%).
Un român din trei recunoaște că bugetul personal s-a înrăutățit anul acesta, deoarece a avut mari întârzieri la plata datoriilor. Peste un sfert  dintre cei chestionați își doresc ca în 2013 să-și planifice mai bine veniturile și cheltuielile, iar unul din zece vrea să scape de datorii până la sfârșitul acestui an, mai arată cercetarea.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO