Maşina viitorului se lansează în SUA: conduce singură în timp ce te bucuri de peisaj şi o chemi de pe smartphone la adresă

Pentru şoferii care parcurg frecvent distanţe mari, perspectiva unui automobil care poate conduce complet autonom la drum lung a rămas de domeniul science-fiction-ului. Până acum. Joi, fondatorul producătorului de automobile electrice Tesla şi al companiei de zboruri spaţiale comerciale SpaceX, carismaticul Elon Musk, a anunţat că bolizii de lux Model S vor primi, în această vară, un upgrade software care va permite computerului de bord să preia complet controlul vehiculului în anumite situaţii, respectiv pe "drumurile importante", cum ar fi autostrăzile.
Economica.net - Dum, 22 mart. 2015, 10:54
Maşina viitorului se lansează în SUA: conduce singură în timp ce te bucuri de peisaj şi o chemi de pe smartphone la adresă

Musk a ţinut să sublinieze că un update software – şi nu intervenţia unui mecanic – va binecuvânta Tesla Model S cu funcţia de autopilot.

Cine plăteşte paguba? Cine merge la puşcărie?

Unii experţi din industria auto avertizează însă că o astfel de tehnologie ar putea fi ilegală, iar clienţii Tesla care vor folosi noul feature ar putea încălca astfel regulile de circulaţie şi siguranţă pe şosea.

„Există un motiv pentru care alţi producători auto nu au făcut deja asta. În cel mai bun caz, legea este neclară. Dacă îţi asumi aşa ceva ca şofer, roagă-te să nu se întâmple nimic rău”, comentează un analist american pentru New York Times.

Principala problemă referitor la legiferarea automobilului robotizat se referă la răspunderea în faţa legii în caz de accident. Dacă are loc o greşeală sau o eroare, cine este responsabil – posesorul automobilului sau compania care l-a produs şi programat? Pentru moment, această întrebare rămâne fără răspuns.

Maşina smart

Câteva state americane au legiferat deja autovehiculele autonome, însă legile respective se referă strict la testarea noilor tehnologii, nu la utilizarea lor de către populaţie.

Purtătorul de cuvânt al Tesla, Alexis Georgeson, a declarat că nicio componentă a sistemului de autopilot dezvoltat de companie nu se află în conflict cu vreo reglementare în vigoare.

Sistemul a fost gândit pentru a fi folosit de un conducător auto lucid, atent, care poate interveni oricând pentru a evita un incident neplăcut.

„Nu încercăm să scăpăm de pilot, ci să îl degrevăm de gesturile monotone, repetitive, pentru a se putea concentra pe lucruri mai importante”, a explicat ea.

Există deja în circulaţie anumite automobile care pot conduce automat pe autostrăzi, de la producători precum Mercedes-Benz, Infiniti sau Honda. Companiile s-au asigurat însă că şoferul are în permanenţă mâinile pe volan, astfel încât maşina nu devine niciodată complet autonomă.

Alături de Tesla, Google

Astfel, aspectele care ţin de legislaţie par să fie principalul obstacol în calea automobilului complet robotizat, iar vârful de lance – acele companii care forţează nota pentru a aduce maşina viitorului mai aproape de realitate – este Silicon Valley. Directorul diviziei de maşini care conduc autonom de la Google, Chris Urmson, a declarat în luna ianuarie, la Salonul Auto de la Detroit, că gigantul din Mountain view nu consideră că există vreun obstacol legal în calea autoturismului inteligent, atât timp cât modelele care ajung pe piaţă respectă toate standardele de siguranţă şi trec cu bine examenul crash-testelor.

În orice caz, majoritatea analiştilor din industrie consideră că în cel mult doi ani legislaţia şi regulile de circulaţie vor fi prins din urmă tehnologia. Cât despre intenţiile lui Elon Musk pentru această vară, industria auto pariază că Tesla se va limita la a încerca să convingă statul California să dea frâu liber roboţilor pe străzi.

Musk a povestit, joi, că Tesla a testat autopilotul pe drumurile dintre San Francisco şi Seattle, piloţii companiei ajungând la concluzia că maşinile pot naviga neasistat majoritatea rutelor de pe Coasta de Vest a Statelor Unite.

Maşina Kitt, Batmobilul şi alte vedete

Dacă posibilitatea de a se bucura de peisaj în timp ce maşina conduce automat de-a lungul ţărmului la apusul soarelui nu îi trezeşte interesul celui mai sceptic dintre consumatori, aducem în atenţie o altă noutate, parcă desprinsă din filmele SF, care va schimba cu totul viaţa conducătorului auto. După update-ul de software promis pentru această vară, automobilele Tesla vor putea lăsa pasagerii la destinaţie şi apoi căuta singure un loc de parcare în apropiere, pentru a putea fi apoi chemate din hibernare de stăpân, de pe smartphone.

Pentru început, această funcţie va fi disponibilă numai în zone proprietate privată – nu pe spaţiul public.

Indiferent de succesul iniţiativei Tesla din această vară, un lucru este clar: automobilul care merge singur este foarte aproape de strada ta. Este vorba, probabil, de câţiva ani.

Te-ar mai putea interesa și
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie 2024, va introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de......
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...