Nu spuneţi adio rablelor cu număr de Bulgaria!

Parlamentarii români au dezvoltat o adevărată pasiune pentru piaţa asigurărilor şi, mai ales, pentru componenta ei care vizează milioanele de şoferi din România. Acţionând pe un tipar consacrat, singurul pe care îl stăpânesc cu adevărat, aleşii poporului se întrec în promisiuni care mai de care mai tentante. Mai nou, vor să „cureţe” România de maşinile înmatriculate în Bulgaria fără a se întreba măcar dacă acest lucru chiar este posibil.
Şerban Buşcu - mie, 22 apr. 2015, 08:28
Nu spuneţi adio rablelor cu număr de Bulgaria!

Politicienii din România par să fi înţeles unde se concentrează adevăratul potenţial al pieţei asigurărilor. Milioanele de oameni obligaţi să cumpere  poliţe de asigurare reprezintă o masă extrem de sensibilă, obişnuită să vibreze şi la cea mai lipsită de importanţă ştire despre „investiţia” impusă de stat. Mai simplu spus, ca politician ai toate şansele să obţii voturi în plus dacă propui, de exemplu, o lege care să reducă preţul RCA chiar dacă ştii bine că iniţiativa ta, altfel foarte subţire argumentată, nu are cine ştie ce şanse de izbândă.

Asigurarea obligatorie auto funcţionează astfel ca un veritabil agent electoral. Aşa au apărut în Parlament proiecte care propun reduceri de preţuri pentru anumite poliţe de asigurare, care promit evaluări de daună independente şi avantajoase pentru client şi, mai nou, care anunţă interzicerea celebrelor maşini cu număr de Bulgaria, unul dintre coşmarurile şoferilor din România. Şoferii care au fost implicaţi în accidente cu automobile înmatriculate în Bulgaria ştiu că este o adevărată aventură să obţii despăgubirile în mai puţin de 3-4 luni, dacă le mai obţii.

Pentru că simte, la rândul ei, potenţialul, presa se grăbeşte să promoveze respectivele proiecte, ba chiar să le prezinte drept legi indispensabile, ca şi adoptate.

Doar că lucrurile nu stau chiar aşa. Ba chiar, în cazul automobilelor înmatriculate la sud de Dunăre, lucrurile nu stau deloc astfel. Şansele ca un proiect care propune interzicerea sau limitarea drastică a dreptului de a circula în România, cu automobile înmatriculate într-o ţară UE, să ajungă lege sunt extrem de mici. Ba mai mult, dacă un astfel de proiect ar reuşi, cumva, să fie promulgat, prevederile lui ar putea fi doar cu greu puse în aplicare. „Cum poţí, tehnic, să verifici, când a intrat în România un automobil înmatriculat în afara ţării ca să poţi obliga şoferul să îl înregistreze în ţară după un anumit număr de zile?

Dacă propui introducerea obligaţiei ca înmatricularea să se producă la o perioadă de timp după înregistrarea în Bulgaria este chiar mai bizar. Ar însemna ca orice şofer care conduce o maşină cu număr de Bulgaria, deci inclusiv turiştii să fie obligat să înregistreze maşina la noi în ţară”, se miră un specialist în asigurări. Aceasta este doar o parte a problemei pentru că, asemeni multor alte proiecte de lege, şi cel despre care discutăm încalcă legislaţia Uniunii Europene. Nu poţi interzice circulaţía pe drumurile din ţară a unui automobil înmatriculat în alt stat membru al UE.

Şi totuşi, spaţiul public este plin de titluri care anunţă pe un ton definitiv: „Adio numere de Bulgaria!”. Poate cei tentaţi să ia ca atare anunţul, vor reflecta ceva mai mult asupra subiectului după citirea celor două texte ataşate acestui material. Unul dintre ele este un articol publicat de ECONOMICA.NET în urmă cu ceva vreme, celălalt reprezintă o întrebare adresată de un senator ministrului de interne.

Aproximativ jumătate din conţinutul întrebării este pur şi simplu o preluare ad literam din textul nostru. Mai mult, întrebat de noi care este sursa unei anumite informaţii inclusă în întrebare (faptul că există pe rol 5.000 de procese intentate asigurătorilor din Bulgaria), parlamentarul nu a putut da un răspuns concret lăsând chiar de înţeles că este vorba despre o informaţie relativă obţinută pe căi neoficiale, adică „ din ce am vorbit cu firmele de asigurare”, ca să citez exact. Ar mai fi de spus doar că întrebarea adresată de senator a devenit subiect la una dintre televiziunile de ştiri obişnuite deja să trateze cu avânt revoluţionar, speculând informaţii obţinute de alte instituţii de presă, problemele pieţei asigurărilor.

Articolul de pe ECONOMICA.NET aici şi aici, iar scrisoarea parlamentarilor aici

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul. Varianta Omicron se va extinde şi în România, nu trebuie să intrăm în panică
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul. Varianta Omicron ...
Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat pentru News.ro noul context ...
Japonia va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său
Japonia va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său
Japonia îşi va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său începând cu ...
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 6.12.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 6.12.2021
Euro începe prima zi din săptămână la valori apropiate de cea anunţată vineri de BNR.