Mașinile Dacia cu noua imagine de brand, prezentate la Paris. Conceptul Manifesto, vedeta Dacia la Paris Motor Show

Dacia a prezentat în cardul unui eveniment desfășurat la Paris întreaga sa gamă purtând noul logo. Totodată, marca românească a dezvăluit conceptul Manifesto.
Robert Stan - vin, 16 sept. 2022, 10:00
Mașinile Dacia cu noua imagine de brand, prezentate la Paris. Conceptul Manifesto, vedeta Dacia la Paris Motor Show

Într-o hală a aeroportului Le Bouget de lângă Paris – acolo unde are loc și vestitul show aviatic – Dacia a prezentat jurnaliștilor întreaga sa pleiadă de noutăți cu care va încerca să atragă atenția publicului la Mondial de l`Auto, expoziție care se va desfășura în capitala Franței între 17 și 23 octombrie.

De departe cel mai interesant exponat al Dacia este conceptul Manifesto, un show-car în care sunt înglobate, conform lui David Durand, director de design Dacia, „cele mai bune inovații care ar putea ajunge pe viitoarele modele ale mărcii”.

Așadar, Dacia Manifesto Concept, nu este un vehicul care va ajunge vreodată pe șosele, ci doar un „laborator” de idei din care ar putea rezulta viitoare componente ale mașinilor de serie ale mărcii.

„Am imaginat un vehicul «cool», care întruchipează două dintre principalele noastre valori – esențial și robust. Desigur, acesta este doar un proiect care nu va ajunge niciodată pe șosea sau pe drumuri de munte. Însă unele dintre inovațiile prezente pe vehicul vor ajunge cândva pe modelele de serie Dacia. De fapt, chiar vă pot spune să vă așteptați să vedeți câteva dintre ele pe modelele viitoare”, a mărturisit și Lionel Jaillet, director de produs Dacia.

Acesta a adăugat că, prin noul Maifesto, este redefinit esențialul pentru vehiculele robuste, „eco-smart”, „cool”. Conceptul întruchipează viziunea celor de la Dacia asupra unei vieți sustenabile și a conexiunii cu natura.

„Noi, echipele de design și produs, suntem însă oameni practici. Am dorit să vedem și atingem inovațiile realizate de inginerii noștri și să arătăm ce putem dezvolta cu tehnologia și talentele pe care le avem în echipă. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, ne transformăm viziunea într-un concept care este ca un laborator pentru inovațiile noastre extreme, dar practice. Astfel putem deschide drumul către viitoare mașini Dacia”, a declarat Lionel Jaillet.

Pe lângă aspectul său radical și futurist, Dacia Manifesto Concept include, de exemplu, un bloc optic cu tehnologie LED care poate fi desprins de vehicul pentru a deveni o lanternă de mare putere. La fel, ceea ce pare a fi o cutie din tablă atașată părții din spate a vehiculului este, de fapt, o baterie detașabilă care poate încărca la rândul său diferite echipamente ale șoferului, precum stații portabile, telefoane mobile, laptop-uri sau chiar aparate mai mari.

În viziunea celor de la Dacia, cu câteva mișcări prestabilite, pe bord poate fi montat un smartphone cu diferite funcții, inclusiv navigație (întocmai ca în cazul actualului sistem Media Control), iar o mică bucată de plastic se poate transforma în suport pentru sticle sau pahare. Și asta nu este tot. Placa metalică de pe plafon se poate plia astfel încât se transformă într-un portbagaj, iar husele scaunelor pot deveni saci de dormit.

Câte dintre inovațiile prezente pe spectaculosul concept Manifesto vor ajunge pe viitoarele modele Dacia rămâne de văzut, însă este cert că decuplarea mărcii Dacia de la Renault a dat un nou suflu echipei de designeri și ingineri ai mărcii. Lucru susținut și de declarația lui David Durand care susține că pentru realizarea conceptului „am împins limitele și am dat deoparte toate constrângerile. Am dus ideea de esențial la extrem renunțând la uși și parbriz astfel încât pasagerii să fie în contact direct cu elementele din natură”. La fel, Lionel Jaillet notează că „ne-am lăsat creativitatea liberă să imagineze un obiect «cool», unul care să exprime cât mai bine valorile mărcii noastre, în esență, un vehicul robust, eco-smart, care să evolueze în mijlocul naturii”.

Noul logo, pe mașinile Dacia

Lăsând deoparte ideile de viitor ale oficialilor Dacia, trebuie menționat scopul principal al evenimentului desfășurat la Le Bourget: ultima etapă a procesului de schimbare a imaginii de brand.

Așa cum este deja cunoscut, în vara anului trecut, oficialii Dacia au anunțat debutul procesului de impunere a unei noi imagini de brand. Etapizat, acest demers a început cu diferitele canale de comunicare – online, publicitate, broșuri, pentru ca, ulterior, showroom-urile mărcii să treacă printr-un amplu proces de modernizare.

O a treia etapă, cea mai importantă pentru clienți, a fost anunțată în iunie, atunci când comenzile au putut fi plasate pentru vehicule Dacia purtând pe caroserie noile elemente distinctive. Astfel cei care au comandat, începând cu iunie, un Spring, Sandero, Logan, Duster sau Jogger cu livrare la finalul lui 2022, vor primi mașina cu noul logotip care inspiră, în viziunea designerilor săi, robustețe și stabilitate de la prima vedere.

Desenul literelor este în mod voit minimalist – litera „D” este un „C” inversat – exprimând vizual atât simplitatea cât și ingeniozitatea specifice mărcii. Aspectul geometric al logotipului creează impresia că succesiunea de litere care îl compun se află într-o mișcare specifică unui angrenaj mecanic.

La rândul său, emblema este constituită din literele „D” și „C” unite asemenea componentelor unui lanț, exprimând astfel soliditate și legătură.

Tot în vara lui 2021 am aflat că mașinile Dacia vor avea o nouă paletă de culori având în centru nuanța verde-kaki. Aceasta evocă apropierea de natură, un reper important pentru clienți mărcii și un teritoriu unde vehiculele Dacia își pun în valoare pe deplin capacitățile, asemenea emblematicului Duster. Gama este completată de o serie de culori secundare precum kaki închis, culoarea teracotei, nuanța nisipului, portocaliu și verde intens.

Ei bine, cum am putut vedea la Paris, pentru prima dată, noua identitate vizuală imprimată pe mașinile mărcii putem adăuga câteva detalii. Astfel, toate elementele care evidențiază pe caroserie marca sunt acum de culoare albă. Designerii au renunțat complet la crom sau negru, preferând contrastul dintre noua culoare de bază – kaki, și albul logo-ului.

La prima vedere, această alăturare pare, oarecum, nefirească, însă este, probabil, o chestiune de gusturi și de obișnuință. Totuși, rămâne de văzut ce soluție au găsit cei de la Dacia pentru mașinile negre sau albe.

În noianul de informații despre noua gamă Dacia există și câteva detalii interesante dedicate exclusiv posesorilor sau potențialilor cumpărători ai modelului electric Spring. Cea mai importantă dintre acestea este schimbarea grilei radiatorului care are acum un nou design și o deschidere către lateral a zonei care ascunde sistemul de alimentare cu energie. Apoi, cum mașinile expuse în hala de la Le Bourget aveau culori nemaiîntâlnite până acum la Dacia Spring, este de așteptat ca în viitorul apropiat să poată fi comandate astfel de modele cu mai multe opțiuni în privința culorii. De asemenea, conform oficialilor mărcii, posesorii modelelor Spring vor avea în curând acces, contra cost, la informații despre starea bateriei. Acestea vor fi disponibile prin aplicația My Dacia.

Pe lângă conceptul Manifesto și mașinile cu noul logo, în cadrul evenimentului din Franța oficialii Dacia au prezentat și câteva dintre ideile de viitor ale mărcii. Astfel, în showroom-urile mărcii interacțiunea dintre comerciant și client va fi îmbunătățită, iar digitalizarea va continua să se extindă.

Pe lângă aplicațiile deja cunoscute și utilizate de unii dintre clienți – My Dacia App și Augmented Reality -, marca va asigura alte două – Up & Go și Order Tracking.

În plus, la nivelul digitalizării, este explorată în prezent posibilitatea ca o aplicație specială a telefonului mobil să indice nivelul de oboseală al șoferului. Deja disponibilă la alte mărci ca sistem aflat în dotarea mașinii, această viitoare aplicație îi va ajuta atât pe șoferii autoturismelor Dacia noi, cât și pe cei cu modele mai vechi, să evite problemele cauzate de oboseală.

Nu în ultimul rând, fiind un brand care își invită clienții să călătorească în natură la bordul vehiculelor proprii, Dacia pregătește mai multe echipamente dedicate campingului. În cazul Jogger, vehicul care se pretează cel mai bine din gamă pentru astfel de activități, clienții vor putea comanda un kit special care permite amplasarea unui pat în interiorul vehiculului. Salteaua acestuia și accesoriile necesare montării vor fi stocate într-o cutie aflată în portbagajul versiunii cu cinci locuri. Mai mult chiar, un cort dedicat și alte accesorii ar putea fi achiziționate odată cu mașina. (Foto (c) Renault, LifeNews.ro)

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...