Maşinile diesel, periculoase pentru sănătate

Ziarul francez Le Parisien publică o amplă anchetă şi trage un semnal de alarmă: vehiculele care circulă cu motorină sunt un pericol pentru sănătate. În trei decenii, numărul de maşini diesel din Franţa a crescut de la două milioane, la 24 de milioane. Considerate mai puţin poluante, aceste motoare emit totuşi nişte particule exterme de fine ce-ar putea fi la originea a 42.000 de decese pe an.
Economica.net - joi, 07 iun. 2012, 06:15
Maşinile diesel, periculoase pentru sănătate

Practic două maşini din trei care circulă în Hexagon sunt cu motor diesel, proporţie care-i face pe mulţi analişti să vorbească despre o adevărată „excepţie franceză”. Totul a început în anii 60 când generalul de Gaulle a decis să promoveze intens energia nucleară. O revoluţie care a provocat închiderea vechilor centrale electrice care funcţionau cu motorină. Astfel, statul s-a trezit cu sute de milioane de tone de motorină devenită inutilă. Pentru a scăpa totuşi de acest impresionant stoc, statul a decis să nu mai taxeze această sursă de energie, relateaza RFI Romania

Constructorii de automobile au pofitat aşadar de această nişă tehnologică pentru a dezvolta motoare diesel care au devenit treptat extrem de populare în Hexagon, atât printre particulari cât şi în rândul transportatorilor rutieri. În anii 90, lobbyul fostului patron de la Peugeot-Citroen va fi atât de eficient încât motoarele disel, în anumite condiţii, vor beneficia chiar de avantaje fiscale, de „pastila verde” atribuită maşinilor ecologice. Motoarele diesel permit, e adevărat, reducerea poluării cu gaz carbonic specifică motoarelor normale.

Astăzi însă consensul constructorilor începe să se fisureze, firme precum Renault preferând să mizeze la maximum pe maşina electrică. Trezirea la realitate este însă poate prea târzie pentru anumiţi bolnavi. În ciuda filtrelor catalitice, dieselul ar putea declanşa un scandal comparabil cu cel al azbestului. Bruno Guibeaud, preşedintele uneia dintre cele mai mari reţele de experţi francezi din domeniul automobilului, spune că circa 42 de mii de persoane mor anual din cauza particulelor fine emise de motoarele diesel.

Cert, tehnologia diesel s-a ameliorat, au apărut filtrele catalitice care opresc particulele nocive, dar nu pe toate. Astfel, particulele fine şi oxidul de azot, foarte nocive pentru bronhii, se regăsesc în atmosfera oraşelor tot mai mult pentru că filtrele nu intră în acţiune decât odată ce motorul a atins o anumită temperatură, lucru care nu se întâmplă niciodată în aglomeraţiile urbane.

Aceste substanţe provoacă boli respiratorii, probleme cardiovasculare dar şi cancere la plămâni. Pe scurt, dacă poluarea cu particule fine este invizibilă pentru ochiul liber, ea este devastatoare pentru plămâni. Apoi, chiar dacă tehnologia a evoluat de două decenii încoace – un responsabil de la Citroen spune că s-au investit două miliarde şi jumătate de euro în tehnologia motoarelor – numărul de maşini pe motorină a crescut de cinci ori din 1990 încoace. Specialistul interogat de Le Parisien afirmă astfel că cei care conduc puţin – sub 10 mii de kilometri pe an – nu ar trebui să-şi ia maşină diesel. O decizie ce-ar putea fi fatală pentru industria de maşini.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...