Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico

Comisia Europeană pregătește un document care impune constructorilor auto care vând mașini în UE un termen de doar 14 ani pentru a trece la vehicule electrice.
Robert Stan - vin, 18 iun. 2021, 14:28
Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo - Politico

Oficialii de la Bruxelles discută stabilirea unei noi ținte de interzicere a vânzărilor de mașini alimentate cu benzină sau motorină în Uniunea Europeană. Conform publicației Politico, schimbarea față de planul actual este uriașă, producătorii de mașini având la dispoziție doar următorii 14 ani pentru a mai vinde mașinile cu motoare termice.

Deși este o informație greu de crezut având în vedere condițiile actuale din Europa, Politico susține că a discutat cu nu mai puțin de trei oficiali de la Bruxelles pe această temă.

Noile reguli pentru reducerea emisiilor de CO2 ar fi parte a revizuirii standardelor prezente în Green Deal care prevedeau atingerea emisiilor zero abia în 2050. Mai mult chiar, sursele Politico arată că oficialii Comisiei analizează în prezent posibilitatea de a impune o reducere a emisiilor cu 60% până în 2030, mult peste obiectivul de 37,5% menționat inițial. Apoi, în 2035, obiectivul ar putea fi de reducere cu 100%.

Dacă propunerea va fi inclusă în textul final al proiectului care va fi prezentat pe 14 iulie, aceasta ar urma să intre ulterior în discuția statelor membre și a Parlamentului European.

Industria auto reacționează

Primele informații privind noua țintă pe care și-o doresc cei de la Comisia Europeană au dus la o reacție rapidă a industriei auto europene, în special a celei germane.

„Asta nu ar însemna nu doar sfârșitul motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul mașinilor hibrid cu încărcare la priză”, a declarat Hildegard Müller, cea care conduce puternica asociație a constructorilor auto germani Verband der Automobilindustrie (VDA).

VDA și ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile) au atras atenția de mai multe ori Comisiei Europene cu privire la graba cu care sunt luate unele măsuri și sunt impuse noi limite fără a lua în calcul situația actuală a industriei și infrastructurii.

„Dacă aveți în plan să cumpărați o mașină nouă în 2036 nu va fi o alegere. Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoii clientului, este accesibilă sau nu, sau dacă există energie verde și infrastructura necesară pentru a o încărca”, a declarat și Sigrid de Vries, cea care îndeplinește funcția de secretar general al CLEPA (Asociația Europeană a Furnizorilor Auto).

Un alt manager auto citat de Politico notează că „ar putea fi prea mult, prea repede. Deoarece nu vedem o creștere corespunzătoare a infrastructurii de încărcare (n.n. – pentru mașini electrice)”.

Decizia se lasă așteptată

Deși informațiile „pe surse” cu privire la noile ținte de depoluare au început să circule, iar cei din industria auto reacționează unul după celălalt, Maroš Šefčovič vicepreședinte al Comisiei Europene susține că oficialii CE încă discută cifrele finale. El a adăugat că vânzările de mașini electrice cresc rapid, așa că „ceva care pare super ambițios pentru 2025, 2030 și dincolo ar putea să nu fie atât de ambițios odată ce vom vedea ce se întâmplă pe piață”.

Presiunea la care este supusă Comisia pentru a impune standarde cât mai drastice de depoluare este enormă și, în unele cazuri, vine chiar de la state membre.

În timpul summit-ului G7 de weekend-ul trecut gazdele britanice au presat liderii să stabilească o dată pentru a pune capăt producției de mașini alimentate cu benzină și motorină între 2030 și 2040. Alte state europene și-au anunțat deja intenția de a interzice vânzările de mașini cu sisteme convenționale de propulsie în același interval.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...