1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

News

Maşinile din România care sunt asigurate RCA vor putea circula în Bosnia doar în baza plăcuţei de înmatriculare, fără a mai avea CV în original

Autovehiculele legal înmatriculate şi asigurate RCA în România vor putea călători în Bosnia-Herţegovina doar în baza plăcuţei de înmatriculare a autovehiculului, a anunţat joi Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), relatează Agerpres.

19 oct, 2020 | Agerpres

Potrivit sursei citate, începând cu data de 19 octombrie 2020, automobiliştii români vor putea circula în Bosnia-Herţegovina fără a mai avea asupra lor poliţa de răspundere civilă Carte Verde, dovada asigurării RCA fiind plăcuţa de înmatriculare a autovehiculului.

"Acest lucru devine posibil ca urmare a acceptării Biroului Naţional al Asigurătorilor din Bosnia-Herţegovina ca semnatar al 'Acordului Multilateral', începând cu data de 12 iunie 2020", se menţionează în comunicat.

În toate statele ale căror Birouri Naţionale Carte Verde sunt semnatare ale 'Acordul Multilateral' circulaţia transfrontalieră a autovehiculelor se poate face în baza numărului de înmatriculare, fără a mai fi necesar controlul sistematic al poliţelor Carte Verde încheiate pentru un vehicul, în oricare dintre ţările semnatare.

Statele ale căror Birouri Naţionale sunt semnatare ale acestui acord sunt toate ţările membre ale Uniunii Europene (UE) la care se mai adaugă cele din Liechtenstein, Islanda, Norvegia, Elveţia Andorra şi Serbia, iar acum Bosnia şi Herţegovina.

În aceste ţări prezentarea poliţei "Carte verde" ca document care certifică asigurarea obligatorie RCA nu mai este necesară, aplicându-se principiul prezumţiei asigurării în baza plăcuţei de înmatriculare, adică a locului obişnuit de staţionare al vehiculului.

"Printre implicaţiile semnării Acordului Multilateral de către Biroul Naţional din Bosnia-Herţegovina, pentru automobiliştii români, enumerăm: asigurările RCA valabil emise de asiguratorii care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României vor avea acoperire, în mod obligatoriu, în baza primei unice şi pe teritoriul statului Bosnia şi Herţegovina; poliţele RCA emise anterior datei de 19 octombrie 2020, dar valabile şi după această dată vor avea acoperire şi pe teritoriul statului Bosnia şi Herţegovina", se menţionează în comunicat.

Pentru vehiculele care staţionează în mod obişnuit pe teritoriul României nu mai este necesar controlul sistematic al asigurării RCA/Carte Verde de către autorităţile competente din Bosnia şi Herţegovina. Biroul Asigurătorilor din România recomandă automobiliştilor ca atunci când circulă cu autovehiculul în alte state, fie acestea chiar şi semnatare ale Acordului Multilateral, să aibă totuşi asupra lor documentul internaţional de asigurare tip Carte Verde emis pe suport hârtie.

BAAR este o asociaţie profesională, de drept privat, independentă şi autonomă a tuturor societăţilor de asigurare, indiferent de forma de organizare şi de statul în care îşi au sediul social, care, în bază legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule (asigurători RCA) şi care îndeplineşte atribuţiile de birou naţional auto, de organism de plată a despăgubirilor, de organism de compensare, de centru de informare, precum şi alte atribuţii conferite prin lege.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO