Maşinile electrice sau hibride pot fi încărcate în 30 de minute la prima staţie rapidă OMV din Bucureşti

Prima staţie rapidă de încărcare a maşinilor electrice şi hibrid a fost inaugurată, joi, în incinta benzinăriei OMV din zona Aerogării, un 'plin' putând fi realizat în 20-30 de minute.
Economica.net - joi, 12 ian. 2017, 11:55
Maşinile electrice sau hibride pot fi încărcate în 30 de minute la prima staţie rapidă OMV din Bucureşti

Clienţii care achiziţionează şi serviciul de spălătorie auto nu vor plăti nimic, iar pentru cei care doresc exclusiv să-şi încarce autovehiculul ecologic costurile vor fi de 1 leu/kwh.

Investiţia în prima staţie rapidă de încărcare din Bucureşti s-a ridicat la 30.000 de euro.

Staţia face parte dintr-un proiect-pilot derulat de OMV Petrom şi Electrica SA, care va cuprinde şase puncte rapide de încărcare ce vor fi inaugurate în decursul acestui an. Patru puncte de încărcare vor fi situate în benzinăriile OMV din bulevardele Aerogării, Corneliu Coposu, Titan şi Iuliu Maniu, iar două la sediile celor două companii.

‘OMV Petrom realizează tendinţele globale în domeniul energiei şi cu siguranţă domeniul energiei electrice este unul la care ne uităm. Strategia companiei noastre nu se schimbă, dimpotrivă. Pe partea de hidrocarburi, mobilitatea va fi dată de acestea în următorii cel puţin 10 ani, însă pentru noi este o completare a gamei de servicii pe care o oferim clienţilor noştri. Astăzi, lansăm un pachet de servicii pentru a-i putea deservi în staţiile noastre. Astfel, dacă vor exista clienţi care au maşini electrice, ei vor putea fi deserviţi în staţiile noastre, în timp ce beneficiază de toate serviciile pe care le punem la dispoziţie: zona de restaurant, zona de spălătorie auto etc.’, a declarat, joi, Adrian Nicolăescu, retail manager OMV Petrom, în conferinţa de inaugurare a staţiei rapide de încărcare a maşinilor electrice.

La rândul său, directorul comercial al companiei Electrica, Ramiro Angelescu, a punctat faptul că România urmează tendinţa la nivel european de a dezvolta infrastructuri de alimentare a maşinilor electrice.

‘Fiind un proiect-pilot, acesta este, practic, şi un mesaj pentru cei care vor să folosească această tehnologie. Va trebui să existe o perioadă de analiză a acestui proiect. Tendinţa la nivel european este de a exista asemenea infrastructuri şi acelaşi lucru se va întâmpla şi în România. Şi noi privim cu optimism către viitor şi ne dorim să dezvoltăm astfel de staţii, dar trebuie validat mai întâi modelul tehnic şi economic al unui astfel de proiect-pilot’, a spus Angelescu.

În ceea ce priveşte costul de încărcare a unui autovehicul electric sau hibrid, acest serviciu este gratuit pentru clienţii care achiziţionează servicii pentru spălătorie auto.

Pe de altă parte, şoferii care doresc doar să-şi încarce maşina ecologică, tariful este de un leu pentru fiecare kwh consumat. Astfel, preţul final pe care un client poate să-l plătească pentru un ‘plin’ va fi cuprins, în medie, între 22 de lei (în cazul bateriilor de 22 kw) şi 36 de lei, pentru acumulatorii din noua generaţie, montaţi pe maşinile aduse în România.

Prin aceste staţii cu încărcare rapidă, un autovehicul 100% electric poate încărca 80% din capacitatea acumulatorului, în doar aproximativ 20 de minute, faţă de 7-8 ore cât ar dura la o priză non-dedicată acestui serviciu.

Conform statisticii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), vânzările de maşini ecologice noi (electrice şi hibride) au ajuns, în primele 11 luni ale anului 2016, la 1.044 de unităţi, în creştere cu 125% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, când s-au consemnat 464 de unităţi.

La nivelul perioadei ianuarie – noiembrie 2016, comparativ cu intervalul similar din anul precedent, ponderea autoturismelor ‘verzi’ în totalul vânzărilor a fost de 1%, în România.

În topul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, în primele 11 luni din 2016, primul loc a fost ocupat de producătorul BMW, cu 62 de unităţi, urmat de Mercedes-Benz (27), Volvo (11), Mitsubishi (7), Renault (5), Porsche (3) şi Audi (1).

Analiza de specialitate a APIA arată faptul că segmentul autoturismelor hibride reprezintă 86,1% din întreaga categorie a maşinilor ecologice, în timp ce vânzările strict de autovehicule electrice (BEV, EREV, PHEV) au consemnat o triplare (237%), comparativ cu primele 11 luni din anul anterior.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 65 milioane bep, în 2015. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 786 benzinării, la 30 septembrie 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Electrica este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Din iulie 2014, compania are capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.

 

Te-ar mai putea interesa și
Gothaer a introdus în ofertele de asigurare a locuinței și clauza GoASIST, prin care acordă asistență tehnică de urgență la domiciliu
Gothaer a introdus în ofertele de asigurare a locuinței și clauza GoASIST, prin care acordă asistență tehnică de urgență ...
Compania de asigurări Gothaer a anunțat marți că oferă odată cu asigurarea facultativă a locuinței CASA MEA sau CASA MEA PREMIUM noua clauză GoASIST, prin care se acordă asistență......
Tramvaie noi în București: Cum arată modelul Imperio pe care Astra îl va produce pentru Capitală FOTO
Tramvaie noi în București: Cum arată modelul Imperio pe care Astra îl va produce pentru Capitală FOTO
Astra Vagoane Călători va livra 100 de tramvaie în București, în urma contractului semnat pe 11 mai, după mai multe ...
Parlamentul a respins rapoartele de activitate pe trei ani ale SRR. Conducerea a fost demisă
Parlamentul a respins rapoartele de activitate pe trei ani ale SRR. Conducerea a fost demisă
Parlamentul a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Radiodifuziune pe anii 2017, 2018 şi ...
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Române din perioada 2017 – 2019. Conducerea SRTV a fost demisă
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Române din perioada 2017 – 2019. Conducerea SRTV a ...
Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2017, 2018 ...