1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Companii

Maşinile vor fi interzise duminică în Bruxelles. Transportul în comun va fi gratuit

Circulaţia maşinilor va fi interzisă duminică în Bruxelles, când transportul în comun va fi însă gratuit. Ziua fără Maşini a devenit deja un fenomen global prin care autorităţile din marile oraşe vor să sensibilizeze populaţia în privinţa combaterii încălzirii climatice şi a poluării.

17 sep, 2016 | ECONOMICA.net

Duminică, 18 septembrie, circulaţia automobilelor neautorizate va fi interzisă între orele 9:30 şi 19:00 în Bruxelles. Pe de altă parte, circulaţia cu metroul, tramvaiul şi autobuzul va fi gratuită pe tot parcursul zilei, anunţă societatea de transport în comun din Bruxelles, STIB.

Demersul autorităţilor locale din Bruxelles are loc după ce şi municipalitatea pariziană a organizat pe 22 septembrie anul trecut evenimentul Ziua fără Maşini. Cu această ocazie, Parisul a luat în premieră deciza de a opri complet traficul auto în centrul oraşului, transmiţând un semnal puternic privind lupta împotriva poluării.

Evenimentul a făcut parte din Săptămâna Mobilităţii, care a avut la loc Paris între 16 şi 22 septembrie, înaintea conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice, organizată în Capitala Franţei la sfârşitul lunii noiembrie 2015.

Ziua fără Maşini promovează îmbunătăţirea traficului urban şi încurajează şoferii să renunţe pentru o zi la maşină, să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun, astfel încât localnicii să se poată bucura de oraşul lor, mai liniştit şi mai puţin poluat.

Această zi este marcată, din 1999, în tot mai multe orașe de pe continentul european, fiind o inițiativă a Comisiei Europene. În ultimii ani, a câștigat teren și în alte părți ale lumii. Oraşe mari ca Bogota sau Jakarta şi-au închis circulaţiei auto bulevardele din centru, învadate în această zi de pietoni şi biciclişti. Locuitorii capitalei Indoneziei au fost atât de încântaţi, încât din anul 2015, în Jakarta fiecare duminică este o Zi fără Maşini.

Ziua este marcată şi în Bucureşti prin diverse evenimente, însă până acum nu a fost instituită măsura opririi totale a traficului.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO