Master Planul de Transport va fi aprobat săptămâna viitoare. Până la 15 martie ajunge la Comisia Europeană

Master Planul General de Transport va fi aprobat săptămâna viitoare în Guvern, iar până la 15 martie îl vom prezenta în faţa Comisiei Europene, după care va fi implementat, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, după întâlnirea cu membri comisiilor pentru transporturi din Senat şi Camera Deputaţilor.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 13:33
Master Planul de Transport va fi aprobat săptămâna viitoare. Până la 15 martie ajunge la Comisia Europeană

Master Plan Transporturi ‘Am prezentat în faţa celor două comisii (pentru transporturi – n.r.) Master Planul în forma semifinală, adică draftul Master Planului într-o formă aproape finală, variantă la care dânşii au avut unele observaţii, corecturi pertinente, care pot fi făcute fără să modifice fundamental ceva, diverse detalii pe care putem să le luăm operăm. Săptămâna viitoare vom aproba în Guvern acest document, urmând ca imediat după această aprobare să ne ducem la Bruxelles şi să îl prezentăm şi în faţa Comisiei Europene, după care el devine un document care se finanţează şi se implementează’, a precizat Rus.

Potrivit ministrului, atâta timp cât există un acord al celor două comisii de specialitate din Parlament, nu este nevoie de un acord politic, scrie Agerpres.

‘Există un acord politic, să spunem, în cele două comisii. Nu este nevoie de acord politic. Dacă există şi un acord politic, este cu atât mai bine. (…) Directiva europeană ar spune că acest Master Plan trebuie aprobat de autorităţile române. Autorităţile române sunt Guvernul. Ca să avem o dimensiune mai clară a susţinerii – de aceea am făcut aceste discuţii şi în cele două comisii, pentru a avea şi susţinerea Parlamentului. Nu e gratuită discuţia, pentru că ne-a fost de mare folos. Am prezentat acest Master Plan şi domnului preşedinte Iohannis’, a spus el.

Şeful de la Transporturi a apreciat că până la 15 martie varianta actuală a Master Planului va fi prezentată Comisiei Europene.

‘Anexa cu implementarea o vom discuta în Guvern şi la Comisia Europeană. După ce avem acordul Comisiei Europene începem să lucrăm pe acordul fin: înalte, joase, başi. De la Guvern mergem la Bruxelles, de la Bruxelles acasă şi apoi implementare. Sper ca miercurea viitoare în Guvern să luăm aprobarea Guvernului, după care, vedem cum ne putem programa la CE. Oricum, până la 15 martie cu siguranţă vom fi la Bruxelles cu el’, a subliniat Ioan Rus.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat, Mihai Fifor, a afirmat că membrii celor două comisii parlamentare de specialitate susţin în unanimitate Master Planul de Transport.

‘Noi am avut astăzi o şedinţă comună a celor două comisii din Senat şi din Camera Deputaţilor. Ieri (luni – n. r.) ne-am mai întâlnit o dată la Parlament, într-o dezbatere preliminară. Am luat în discuţie Master Planul General de Transport. Astăzi, am continuat cu întrebări adresate domnului ministru şi echipei sale. Cred că foarte multe dintre întrebările colegilor senatori şi deputaţi au căpătat un răspuns astăzi. În final, concluzia celor două comisii a fost aceea de a susţine acest Master Plan şi demersul pe care îl face Guvernul României în acest moment. A fost un vot în unanimitate pentru un acord pentru ca Guvernul României să poată face mai departe demersurile necesare pentru ca Master Planul să devină operaţional cât mai repede’, a spus senatorul.

Acesta a subliniat că discuţiile pe marginea acestui document vor continua în comisii.

‘Discuţiile vor continua. Noi vom continua să lucrăm în comisii şi după ce ministrul Rus se întoarce de la Bruxelles cu acest document. Sunt foarte multe lucruri de discutat. Sunt chestii legate de detalii tehnice, dar pe care în perioada următoare în ambele comisii le vom lua din nou în dezbatere, pentru că astăzi am discutat despre o strategie, despre un cadru general care va avea cu siguranţă încă foarte-foarte mulţi paşi de făcut de aici înainte’, a subliniat Fifor.

Şi preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor, Mihai Lupu, a apreciat că este foarte important pentru România să existe un Master Plan de Transport, un document care, practic, ‘porneşte de undeva’ şi dă o perspectivă până în 2030.

‘Am convenit cu toţii că pentru România este foarte important să existe un element de bază, acest Master Plan. Nu este un element complicat, dar este, astăzi, pentru România un document care, practic, porneşte de undeva şi dă o perspectivă până în 2030. Susţinem acest demers, vom intra în dezbateri, suntem conştienţi cu toţii că este perfectibil, dar cel mai important lucru este să pornim de undeva în aşa fel încât să putem accesa şi fonduri europene şi, pentru mine, este foarte important nu cine este la Putere, cine va veni, ci este important să plecăm de undeva şi să ajungem undeva. Susţinem toate demersurile care vin pentru România şi în interesul cetăţenilor’, a declarat Lupu.

În plus, acesta a spus că membrii comisiilor de specialitate au fost interesaţi de activitatea ministerului şi de situaţia companiilor din subordine.

‘Ne-am adunat astăzi toţi membrii comisiilor să facem o analiză foarte clară a activităţii Ministerului Transporturilor şi în special a documentelor care, practic, vor fi la baza activităţii MT. Ne-a interesat modul în care sunt pregătite companiile care vor fi scoase la privatizare şi faptul că sunt pe plus este un element important’, a arătat deputatul.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat marţi membrilor Comisiilor parlamentare de transport din Camera Deputaţilor şi Senat draftul final al Master Planului General de Transport.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate Bulgariei şi......
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...