Luni se ridică parțial restricțiile din București. Se redeschid restaurantele și cinematografele

Luni de la ora 00.00 se vor ridica parțial restricțiile din București. Se vor deschide în interior cafenelele, restaurantele și cinematografele, în limita a 30% din capacitate.
Economica.net - vin, 22 ian. 2021, 12:39
Luni se ridică parțial restricțiile din București. Se redeschid restaurantele și cinematografele

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat vineri că în cadrul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a decis ca începând de luni să fie relaxate mai multe măsuri restrictive impuse în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât restaurantele şi sălile de spectacol vor funcţiona la o capacitate de maximum 30%.

„În Bucureşti astăzi am înregistrat o rată de infectare de 2,52 la mia de locuitori. Este a treia zi consecutivă în care incidenţa este sub 3 la mie, fapt pentru care, din punct de vedere legal, a trebuit să convocăm Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, să analizăm situaţia şi să luăm o hotărâre. Astfel, cu 47 de voturi ‘pentru’, un vot „împotrivă” şi patru abţineri s-a hotărât ca, începând de luni, de la 0.00, deci din 25 ianuarie, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment. Măsurile de relaxare vizează domeniul HORECA. Restaurantele, barurile, cafenelele vor funcţiona în intervalul orar 6.00-21.00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor normelor stabilite prin lege”, a precizat el, în cadrul unei declaraţii acordate presei.

Berbeceanu a menţionat că în săli de spectacol, teatre şi cinematografe va fi permis accesul publicului în limita a 30% din capacitate. Totodată, operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc li se va permite funcţionarea în limita a 30% din capacitatea sălilor, în intervalul orar 6.00-21.00.

„Recomandăm cetăţenilor Municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare”, a spus prefectul.

Prefectul a adăugat că Ministerul Sănătăţii a recomandat o temporizare a măsurilor de relaxare, dar că decizia comitetului a fost să respecte prevederile actelor normative.

„Chiar înaintea începerii şedinţei de comitet pentru situaţii de urgenţă am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii, prin care ni se făcea o asemenea recomandare, să temporizăm relaxarea. Noi, însă, trebuie să ţinem cont de faptul că suntem aici să luăm în considerare aceleaşi cifre, aceiaşi indicatori şi aceleaşi acte normative pe care le-am avut în vedere atunci când am impus restricţiile, pentru că aşa este şi moral şi legal”, a declarat Berbeceanu.

„Suntem într-o situație fericită în București, este la 2,5 indicele de incidență. Meritul e al bucureștenilor care au purtat mască, au menținut distanța socială”, a declarat primarul General, Nicușor Dan.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit în şedinţă vineri, după ce în două zile consecutive incidenţa infectării cu COVID-19 în Capitală s-a situat sub 3 la mia de locuitori.

UPDATE – Arafat: Dacă incidenţa COVID-19 creşte în Capitală, CMBSU poate reveni asupra deciziei de vineri

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că, dacă incidenţa COVID-19 creşte în Capitală, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) poate reveni asupra deciziei de vineri, conform căreia de luni vor fi relaxate mai multe măsuri restrictive impuse în contextul pandemiei de COVID-19.
„Dacă se va observa că începe din nou să crească incidenţa în Bucureşti, această măsură poate să fie automat inversată şi închis totul din nou, deci Comitetul, aşa cum astăzi a relaxat, poate peste câteva zile din nou să închidă. Din punctul nostru de vedere, important este ca populaţia să înţeleagă cât de importantă e respectarea regulilor. Şi cu tulpina nouă şi cu tulpina veche, măsurile de protecţie sunt la fel”, a afirmat Raed Arafat, după şedinţa CMBSU.

El a menţionat că, dacă se va întâmpla ca situaţia să nu mai fie controlabilă, se pot institui noi reguli.

„Dacă se va întâmpla să vedem că situaţia nu mai e controlabilă cu aceste incidenţe care au fost stabilite anul trecut, clar că poate să se vină cu noi reguli, cu noi incidenţe, cu noi propuneri, să se discute la nivelul CNSU, să se discute la nivelul Guvernului şi să facă obiectul unei modificări a hotărârii de Guvern, dacă va fi necesar acest lucru, asta, bineînţeles, pe bază de discuţii şi de analize. Până acum am văzut că impactul măsurilor luate a păstrat România într-o zonă mai bună comparativ cu alte ţări”, a spus Raed Arafat.

El a afirmat că, la nivel naţional, până în prezent, s-a lucrat pe baza incidenţelor COVID-19 de sub 1,5, între 1,5 şi 3 şi peste 3 la mia de locuitori şi că decizia CMBSU se aplică de luni, pentru a evita aglomeraţia din weekend.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...