1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Companii

Mazăre acuză: Guvernul Boc a schimbat legea pentru a favoriza Exxon

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că Guvernul Boc a schimbat legea construcţiilor pentru a favoriza ExxonMobil, compania care se va ocupa de forajele din Marea Neagră. Mazăre a declarat în exclusivitate la România TV că legea a fost modificată pentru a permite exploatările subacvatice fără a fi necesară o autorizaţie.

10 mar, 2012 | Mihai Nicut | ECONOMICA.net

"Au modificat legea construcţiilor acum 2 luni şi au scos obligativitatea eliberării autorizaţiei de construcţie pentru exploatările submarine... dumneavoastră ştiţi povestea asta? Anul trecut, prin ordonanţă de urgenţă PDL, Udrea şi Băsescu au scos cuvântul subacvatice din lege... pur şi simplu l-au scos... pentru ca ulterior să vină domnii să descopere şi să facă foraje în Marea Neagră. Adică, în vreme ce tăiem salarii şi tăiem drepturi în România, noi scutim de la plata unor taxe pe cei de la ExxonMobil", a declarat Mazăre, la România TV.

Mazăre a mai adăugat că schimbarea legii face parte dintr-o înţelegere la nivel înalt. "Nimic nu este întâmplător... asta vrea să ne ducă cu gândul că e un aranjament la nivel înalt ... acum nu ştiu dacă e pe bani sau susţinere...  Cine forează aici? Nu forează americanii? Nu apare mereu ambasadorul american să spună ce măsuri bune ia Băsescu? Ce bun e guvernul şamd?", a mai spus Radu Mazăre, primarul Constanţei.

Gigantul american ExxonMobil şi Petrom explorează, în comun, blocul Neptun din Marea Neagră, în urma unei înţelegeri parafate în noiembrie 2008, cînd compania americană a achiziţionat 50% din bloc. Forajele se fac la mare adâncime, cu o navă specială adusă de cei de la Exxon, Deepwater Champion. Recent, cele două companii au anunţat o posibilă descoperire a unui zăcământ de gaze de până la 85 de miliarde de metri cubi. În viitorul apropiat, pe baza forajelor suplimentare, se va decide dacă descoperirea este exploatabilă comercial, caz în care ar acoperi tot consumul de gaze ale României pe 6-7 ani.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO