McDonald’s ar putea să-şi vândă restaurantele din China şi Hong Kong pentru 3 miliarde de dolari

Lanţul de restaurante de tip fast-food McDonald's a primit mai multe oferte pentru preluarea restaurantelor sale din Hong Kong şi China continentală, într-o tranzacţie a cărei valoare ar urma să se ridice la aproximativ 3 miliarde de dolari, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Economica.net - mie, 22 iun. 2016, 07:47
McDonald's ar putea să-şi vândă restaurantele din China şi Hong Kong pentru 3 miliarde de dolari

Acestea au adăugat că gigantul american va oferi cumpărătorilor un acord de franciză pe 20 de ani, dar a impus o serie de restricţii care au descurajat unele fonduri de investiţii să participe la procesul de vânzare. Cu toate acestea, unele din aceste fonduri de investiţii, precum Bain Capital, TPG Capital şi Carlyle Group au rămas în cursă în ideea de a se asocia cu o serie de grupuri chineze.

Printre candidaţii care se pregătesc să facă o ofertă, sau au înaintat deja una, înainte de termenul limită fixat pentru ziua de luni se numără Beijing Tourism Group, Sanpower, ChemChina, Beijing Capital Agribusiness Group şi Green Tree Hospitality.

Anterior, Reuters a informat că McDonald’s a angajat banca americană Morgan Stanley să se ocupe de vânzarea a aproximativ 2.800 din restaurantele sale din China, Hong Kong şi Coreea de Sud. Potrivit surselor, vânzarea restaurantelor din Coreea de Sud se va derula separat şi nu se ştie dacă părţile menţionate şi-au manifestat interesul şi pentru activele din Coreea de Sud.

Restaurantele McDonald’s din China şi Hong Kong au realizat un profit operaţional de aproximativ 200 milioane de dolari şi ar putea fi vândute pentru o sumă de 15-16 ori mai mare decât rezultatul operaţional, adică aproximativ 3 miliarde de dolari, a declarat una din surse.

‘Am făcut progrese şi căutăm parteneri strategici pe termen lung cu relevanţă locală şi expertiză complementară la care se se adauge o cunoaştere solidă a brandului McDonald’s. Deoarece nu s-a luat încă o decizie, ar fi prematur să facem alte speculaţii’, a declarat un purtător de cuvânt de la McDonald’s.

Potrivit datelor din industria restaurantelor, McDonald’s este al doilea mare lanţ de restaurante de tip fast-food din China după YUM Brands, care operează lanţurile KFC şi Pizza Hut. Însă ambele firme se confruntă cu o presiune crescută din partea rivalilor mai ieftini.

În România, McDonald’s este lider al pieţei restaurantelor, cu 67 de restaurante în 21 de oraşe. Până în prezent, McDonald’s a investit peste 700 de milioane de lei în România, are 4.000 de angajaţi şi primeşte zilnic peste 180.000 clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale din România, a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că își continuă parteneriatul pe termen lung cu......
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja (PNL) vrea crearea unui grup tehnic de lucru
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja ...
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, marţi, că nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a trebui să ia măsuri ...
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice ...
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 decembrie
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 ...
Uniunea Europeană şi SUA sunt conştiente că trebuie să găsească o soluţie la disputa tarifelor vamale suplimentare ...