McDonald’s închide 40% din restaurantele din India

Grupul american de restaurante McDonald's a anunţat luni că va închide 169 de restaurante în India, adică aproape 40% din restaurantele McDonald's din această ţară, după ce a pus capăt unui acord de franciză cu un partener local din cauza unei dispute juridice, informează AFP.
Economica.net - lun, 21 aug. 2017, 16:13
McDonald's închide 40% din restaurantele din India

Această închidere bruscă va afecta serios operaţiunile McDonald’s în una dintre cele mai mari pieţe emergente din lume. Compania americană va trebui să-şi refacă reţeaua de pe jumătate din teritoriul Indiei în condiţiile în care va trebui să găsească un nou partener pentru nordul şi estul Indiei.

Majoritatea restaurantelor McDonald’s din capitala New Delhi au fost deja închise în urmă cu două luni din cauza unei dispute între grupul american şi partenerul său indian Vikram Bakshi. McDonald’s şi Vikram Bakshi sunt asociaţi cu părţi egale la firma mixtă Connaught Plaza Restaurants Pvt., un joint venture care operează cele 169 de restaurante marca McDonald’s din nordul şi estul Indiei.

‘Am fost obligaţi să punem capăt parteneriatului deoarece Connaught Plaza Restaurants Pvt a încălcat în mod grav condiţiile acordului de franciză’, a informat McDonald’s India.

În consecinţă, toate restaurantele McDonald’s operate de Connaught Plaza Restaurants Pvt vor trebui să îşi înceteze activitatea în următoarele 15 zile. Magazinele din restul Indiei, gestionate via alte filiale, nu vor fi afectate.

Firma de consultanţă Technopak estimează că piaţa restaurantelor de tip fast food din India are o valoare de 1,5 miliarde de dolari şi creşte cu aproximativ 15% pe an. Cu o populaţie de 1,25 miliarde de locuitori, India este o piaţă atractivă pentru multe lanţuri străine de restaurante de tip fast food. Însă operatorii străini trebuie să se asocieze cu un partener local pentru a putea activa pe piaţa din India, iar procedurile birocratice de obţinere a autorizaţiilor sunt îndelungate în condiţiile în care, în medie, un restaurant are nevoie de 50 de autorizaţii pentru a putea funcţiona.

Până în prezent, McDonald’s India opera aproape 400 de restaurante în 65 de oraşe din India, însă în ultimii ani a pierdut teren în faţa rivalilor precum Domino’s Pizza sau Pizza Hut.

Te-ar mai putea interesa și
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech constând în 224.640 doze va sosi luni, 8 martie, în România, vaccinurile urmând a fi livrată pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni,...
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.288 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, ...
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
Numărul persoanelor care au optat pentru transportul aerian de pasageri a scăzut anul trecut cu 69%, de la 23.193.300 pasageri ...
Softrans ieftinește cu aproape 40% biletele la trenurile către Constanța
Softrans ieftinește cu aproape 40% biletele la trenurile către Constanța
Operatorul privat de transport feroviar Sofrans va introduce trenuri către Constanța în mai puțin de două luni, iar ...