Daniel Boaje, McDonald’s Romania: Probabil că mare parte din restaurante se vor franciza

Reţeaua din România a gigantului american ar putea să urmeze trend-ul celei globale, unde cea mai mare parte a restaurantelor sunt administrate de persoane fizice ce funcţionează în regim de francizat
Economica.net - Dum, 07 iun. 2015, 21:00
Daniel Boaje, McDonald's Romania: Probabil că mare parte din restaurante se vor franciza

Gigantul american McDonald’s dezvoltă afacerea globală mai ales în regim de franciză, cu persoane fizice care preiau în administrare restaurantele, deci şi restaurantele din România ar putea să urmeze acelaşi drum, în viitor. Cel puţin aşa susţine Daniel Boaje, directorul filialei locale, care precizează că patru din cinci restaurante McDonald’s din lume sunt în franciză. Potrivit acestuia, francizarea de pe plan local „se va face”, însă nu se poate da un interval de timp de la care va începe procesul şi la care se va finaliza. „80% din reţeaua globală este francizată. În România, proporţia e chiar inversă. Probabil că vom urma şi noi strategia de la centru. Francizarea se poate face în două feluri: individual, pentru fiecare restaurant în parte, sau cu un investitor care să preia toată reţeaua”, explică Boaje. Acesta ţine să menţioneze că, în prezent, nu există nicio discuţie cu vreun investitor interesat să preia reţeaua de restaurante din România.

Discuţii regulate sunt, în schimb, cu oamenii de afaceri ce sunt deja francizaţi. În România, din cele 67 de restaurante deţinute de americani,  7 sunt date în franciză unui număr de 5 oameni de afaceri, toate în provincie. Cu aceşti parteneri, McDonald’s Romania „poartă permanent discuţii pentru dezvoltarea afacerii”. În fiecare an, fiecare francizat intră într-un proces de evaluare a performanţei afacerii sale. Dacă evaluarea iese bine, francizatul rămâne partenerul Mcdonald’s şi în continuare. Dacă nu, drumurile se despart.

Cum ajungi francizat McDonald’s

Franciza McDonald’s presupune, potrivit informaţiilor oferite pe site-ul propriu, „cumpărarea de către o persoană fizică a echipamentului şi a dreptului de a conduce, pe termen lung, un restaurant„. Candidatul trebuie să îşi permită să susţină cheltuielile personale pe toata perioada programului şi, de asemenea, trebuie să depună o garanţie care să acopere costul training-ului iniţial de nouă luni.

„Cerinţele financiare variază în funcţie de metoda de achiziţie şi de restaurantul a cărui franciză este achiziţionată. Costurile includ o garanţie, o plată iniţială şi plăţi lunare, ca procent din vânzările brute ale restaurantului, reprezentând: costuri pentru locaţie, costuri pentru servicii, contribuţie la bugetul de marketing„, arată reprezentanţii McDonald’s.

Americanii deţin o reţea locală de 67 de restaurante, din care 32 sunt în Bucureşti.

Unităţile cu cele mai mari vânzări din ţară sunt McDonald’s Dristor şi McDonald’s Unirii, ambele cu vânzări de circa 5 milioane de euro anual, ambele din Bucureşti.

Grupul McDonald’s este cel mai mare jucător mondial de pe piaţa restaurantelor de tip fast-food, cu 32.000 de unităţi în 117 ţări ale lumii.
Veniturile McDonald’s s-au ridicat în 2014 la 27,441 miliarde de dolari, în scădere cu 2% faţă de anul anterior. Profitul net a fost de 4,758 miliarde dolari, cu 15% mai mic faţă de cel din 2013.
Vânzările au coborât cu 4% în restaurantele companiei, până la 18,169 miliarde dolari, în timp ce vânzările în unităţile în franciză au crescut cu 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard de euro pentru investiţii, în ultimii 30 de ani, iar suma poate ajunge la 7......
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Berăria H a achiziționat cel mai mare sistem audio de tip install din România, susține un comunicat de presă al companiei ...
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care ...