McGregor&Partners: Proiecte de 180 mil. euro pe regenerabile au ieşit din ţară după schimbările legislative

Proiecte din domeniul energiilor regenerabile în valoare de aproximativ 180 de milioane de euro au ieşit de pe piaţa din România în cursul anului trecut, din cauza schimbărilor legislative 'în timpul jocului', a declarat, joi, pentru AGERPRES, Boiana Berchi, partener în cadrul firmei de avocatură McGregor&Partners.
Economica.net - joi, 13 feb. 2014, 13:03
McGregor&Partners: Proiecte de 180 mil. euro pe regenerabile au ieşit din ţară după schimbările legislative

‘Dacă păcătuim ca ţară este pentru că se schimbă regulile în timpul jocului. Un aspect pe care e greu să-l explicăm clientului din postura de consultant. Energia regenerabilă este un exemplu foarte bun în ceea ce priveşte schimbarea regulilor în timpul jocului. Din această cauză au fost afectate proiecte de sute de milioane de euro, care ar fi dat foarte mult de lucru la forţa de muncă din România. (…) Am terminat anul 2012 cu 13 proiecte outgoing pe eolian, iar în cursul anului 2013, în aprilie mai precis, şapte dintre acestea au dispărut total din cauza zvonurilor că va exista o Ordonanţă de Guvern care va schimba regula. La acestea se adaugă linia noastră de proiecte care trebuiau să vină. Cele 13 proiecte despre care am vorbit însumau 300 Mwh. Dacă un Mwh are un preţ mediu de investiţie de 1,2 milioane euro, înmulţim cu totalul instalat şi rezultă o sumă /360 milioane euro, n.r./. Din suma totală medie, aproape jumătate /aproximativ 180 milioane de euro, n.r./ s-a oprit.’, a afirmat Berchi.

Potrivit reprezentantului firmei de avocatură, subiectul certificatelor verzi este unul delicat şi un motiv prin care autorităţile de la Bucureşti au amânat ceva pe motiv că va fi mai sustenabil din 2017.

‘Pentru 2014 nu am reuşit să începem nici măcar un proiect pe regenerabile cu cineva. Mesajul dat de către un Guvern care schimbă regulile jocului este unul prost în orice formă. Atunci când cineva îţi spune că îţi amână ceva, cum e cazul certificatelor verzi, practic, ţi-l ia de tot. Adică, îţi ia un certificat şi ţi-l dă din 2017 pentru că bugetul nu putea suporta această schemă de susţinere în acest moment. Să fim serioşi, nu ştiu ce se va întâmpla până în 2017. Devine bugetul României peste patru ani atât de bogat încât să dea retroactiv tot ceea ce nu a dat până atunci? Ştim cu toţii că o amânare este o formă diplomatică să-ţi spună cineva ‘nu-ţi dau!’, a punctat Boiana Berchi.

Potrivit datelor oficiale, la 30 septembrie 2013, în România se aflau în funcţiune în total capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile de 3.393 de MW în total, astfel: turbine eoliene de 2.307 MW, panouri fotovoltaice de 553 de MW, microhidrocentrale de 480 de MW şi proiecte pe biomasă de 53 de MW, arată datele Transelectrica.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis să amâne, până în 2017-2020, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară şi microhidrocentrale. Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei.

În plus, noile proiecte care intră în sistem de la 1 ianuarie 2014 primesc mai puţine certificate, potrivit HG 994/2013, publicată în Monitorul Oficial din 16 decembrie.

Potrivit actului normativ, microhidrocentralele primesc cu 0,7% mai puţine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 şi 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 1,75 certificate, din anul 2018.

Reducerea este şi mai mare în ceea ce priveşte energia fotovoltaică. Numărul certificatelor se reduce cu trei, astfel că producătorii vor primi doar trei certificate verzi.

Firma de avocatură McGregor & Partners a organizat, joi, o întâlnire cu presa în care a prezentat activitatea derulată în 2013 atât în România (la Bucureşti), cât şi în Bulgaria (Sofia), unde are deschise birouri de consultanţă.

Potrivit oficialilor companiei, cifra de afaceri consemnată anul trecut s-a ridicat la un milion de euro, în scădere faţă de anul anterior când s-a situat la circa 1,4 milioane de euro.

Estimările pentru 2014 arată o majorare a afacerilor cu până la 15%.

McGregor&Partners, asociată cu firma de avocatură Stephenson Harwood din anul 2002, oferă consultanţă în orice aspecte de drept comercial, ocupându-se în particular de achiziţii & fuziuni, activităţi de finanţare şi alte investiţii pentru companii şi fonduri multinaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria pare să adopte o poziție mai moderată față de candidatura lui Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO. Premierul Viktor Orban susține că încă negociază susținerea acestuia
Ungaria pare să adopte o poziție mai moderată față de candidatura lui Mark Rutte la funcția de secretar general al ...
Ungaria încă discută dacă să sprijine candidatura premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban......
Antony Blinken, în vizită la Chișinău, reafirmă sprijinul SUA pentru parcursul occidental al Republicii Moldova
Antony Blinken, în vizită la Chișinău, reafirmă sprijinul SUA pentru parcursul occidental al Republicii Moldova
Secretarul de stat american Antony Blinken, în vizită în Republica Moldova, a reafirmat miercuri sprijinul SUA pentru ...
A fost pusă în funcțiune prima centrală fotovoltaică plutitoare din România
A fost pusă în funcțiune prima centrală fotovoltaică plutitoare din România
TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, anunță că a pus în funcțiune, în premiera la nivel național, un sistem ...
Agenția de marketing digital Limitless Agency anunță că a generat în 2023 vânzări de 445 milioane euro pentru magazinele online din portofoliul său
Agenția de marketing digital Limitless Agency anunță că a generat în 2023 vânzări de 445 milioane euro pentru magazinele ...
Limitless Agency, una dintre cele mai mari agenții de marketing digital din România, anunță că a generat anul trecut ...