MCSI: Apeluri de proiecte în valoare de 312 milioane de euro din fonduri europene, lansate în ultimele 6 luni

Economica.net
30 07. 2018
fonduri_ue_89115100

‘În cele şase luni de mandat am reuşit să adoptăm 500 de acte normative. Consider că este un număr consistent, în cele şase luni, în aşa fel încât să-i ajutăm pe cei care activează în domeniul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale. În ceea ce priveşte proiectele, există trei zone pentru care putem obţine finanţare. Majoritatea proiectelor pe care ni le dorim sunt cu fonduri structurale şi cred că am şi reuşit acest lucru. Astăzi nu mi-am propus să fiu modest. Principalul proiect care ne conferă o bună relaţionare cu celelalte ministere este Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – POAT, urmat de Programul Operaţional Capacitate Administrativă – POCA. De asemenea, prin intermediul Programului Operaţional Competitivitate, în momentul în care am preluat mandatul, erau 532 de milioane de euro disponibili. Până acum, am reuşit să lansăm apeluri de proiecte în valoare de 312 milioane de euro din totalul celor 532 de milioane de euro. De asemenea, au fost lansate cinci ghiduri ale solicitantului şi am semnat trei contracte în valoare de 45 de milioane de euro’, a menţionat ministrul.

Pe de altă parte, Cojocaru a amintit de relaţionarea cu celelalte ministere, precum şi de proiectul care vizează implementarea cloud-ului guvernamental.

‘Avem nevoie de un cloud guvernamental care să răspundă nevoilor instituţiilor publice. Sunt sigur că vom reuşi să reducem cheltuielile la nivelul aparatului instituţional central. De asemenea, vrem să gândim unitar şi fiecare dintre instituţiile pe care le avem în aparatul central să apeleze la expertiza noastră. Acum lucrăm la un Memorandum pentru un astfel de proiect important care se va ridica la valoarea de 45 de milioane de euro. Ne dorim să existe o asumare la nivelul Guvernului. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să demarăm activităţile şi din studiul de fezabilitate să reiasă nevoile pe care le au instituţiilor publice. Proiectul vizează dezvoltarea unei soluţii tehnice pentru eficientizarea exploatării partajate a resurselor IT de către instituţiile administraţiei publice’, a afirmat Bogdan Cojocaru.

Pe de altă parte, oficialul a precizat faptul că, până la sfârşitul acestui an, va fi elaborată Strategia pentru 5G, iar în cursul anului viitor ar putea fi organizate deja licitaţii pentru frecvenţe.

‘În ceea ce priveşte Strategia pentru 5G, am reuşit să construim un Memorandum în baza căruia s-a constituit în luna mai un grup de lucru. Împreună cu ANCOM, ne-am propus să construim strategia pentru 5G, o iniţiativă aşteptată de industrie. Deja am reuşit să ne întâlnim cu specialişti şi să discutăm cu operatorii, iar la finalul anului 2018 cred că vom putea avea o strategie, iar în 2019 să fie scoase la licitaţie şi frecvenţele. De asemenea, până la sfârşitul anului, avem în plan elaborarea unei strategii naţionale pentru Smart City’, a subliniat ministrul Comunicaţiilor.

Cojocaru a menţionat, totodată, că unul dintre punctele importante ale Strategiei Naţionale 5G prevede că, în următorii 10 ani, ar urma să fie realizate investiţii de 9 miliarde de euro în această tehnologie.