MCSI: Fondul Proprietatea obstrucţionează capitalizarea companiei Poşta Română

Ministrul Comunicaţiilor și Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a convocat astăzi, 13.12.2017, o întâlnire cu delegaţia Fondului Proprietatea (FP), acţionarul minoritar al Companiei Naţionale “Poşta Română” pentru a-i prezenta ultimele acţiuni desfăşurate pentru capitalizarea operatorului naţional de servicii poştale şi a face un ultim efort în atragerea FP în procesul de capitalizare. Discuţiile de astăzi au eşuat, conform oficialilor din Ministerul Comunicaţiilor.
Economica.net - mie, 13 dec. 2017, 10:57
MCSI: Fondul Proprietatea obstrucţionează capitalizarea companiei Poşta Română

Iată mai jos comunicatul MCSI despre discuţiile dintre oficialii Fondului Proprietatea şi MCSI:

Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al FP, a propus ca alternativă la capitalizare, insolvența companiei, în ciuda eforturilor statului român de a investi 170 milioane de lei în capitalizarea CNPR și a faptului că anul acesta compania va încheia pe profit net.

Propunerea FP a fost respinsă cu fermitate de ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova care susține că redresarea Poștei Române va fi făcută în ciuda obstrucționărilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua. De asemenea, Lucian Șova precizează că FP dă dovadă de lipsă de proactivitate, inclusiv în susținerea intereselor acționarilor săi.

Fondul Proprietatea a dat în judecată compania Poșta Română, în luna octombrie, pentru că schimbase trei membri ai Consiliului de Administrație, dar CNPR a câștigat în instanță procesul cu acționarul său minoritar. FP contestase schimbarea membrilor CA, deși niciunul dintre cei înlocuiți nu era din partea Fondului.

În bugetul de stat a fost alocată suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporțional cu cota de participare deținută, iar ceilalți acționari pot participa la majorarea capitalului social proporțional cu propria cotă de participare.

Tot astăzi, ministrul Lucian Șova s-a întâlnit și cu o delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu care a discutat despre un program de finanțare pentru Poșta Română. S-a stabilit începerea unor noi demersuri pentru noi linii de finanțare pentru companie, la care vor contribui și alți finanțatori instituționali și comerciali. Ambele părți au fost de acord să renunțe la exclusivitate astfel încât să poată fi deschise discuții și cu alți finanțatori.

“Suntem foarte hotărâți să apărăm interesului statului în companiile pe care le deținem. Nu voi permite nicio neglijență din partea managementului companiilor din subordinea MCSI, neglijență care se poate transforma în avantaj pentru competiție”, a declarat ministrul Lucian Șova.

“Suntem în plin proces de revizuire a necesităților de dotare ale CNPR, adaptate realităților concrete și bazate pe pachetul de produse cu care Poșta Română a intrat pe piață”, a declarat directorul general interimar al companiei, Elena Petrașcu care a participat la întâlniri.

Poșta Română este deținută de statul român, prin MCSI în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea în proporție de 25%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...