MCSI: Fondul Proprietatea obstrucţionează capitalizarea companiei Poşta Română

Ministrul Comunicaţiilor și Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a convocat astăzi, 13.12.2017, o întâlnire cu delegaţia Fondului Proprietatea (FP), acţionarul minoritar al Companiei Naţionale “Poşta Română” pentru a-i prezenta ultimele acţiuni desfăşurate pentru capitalizarea operatorului naţional de servicii poştale şi a face un ultim efort în atragerea FP în procesul de capitalizare. Discuţiile de astăzi au eşuat, conform oficialilor din Ministerul Comunicaţiilor.
Economica.net - mie, 13 dec. 2017, 10:57
MCSI: Fondul Proprietatea obstrucţionează capitalizarea companiei Poşta Română

Iată mai jos comunicatul MCSI despre discuţiile dintre oficialii Fondului Proprietatea şi MCSI:

Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al FP, a propus ca alternativă la capitalizare, insolvența companiei, în ciuda eforturilor statului român de a investi 170 milioane de lei în capitalizarea CNPR și a faptului că anul acesta compania va încheia pe profit net.

Propunerea FP a fost respinsă cu fermitate de ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova care susține că redresarea Poștei Române va fi făcută în ciuda obstrucționărilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua. De asemenea, Lucian Șova precizează că FP dă dovadă de lipsă de proactivitate, inclusiv în susținerea intereselor acționarilor săi.

Fondul Proprietatea a dat în judecată compania Poșta Română, în luna octombrie, pentru că schimbase trei membri ai Consiliului de Administrație, dar CNPR a câștigat în instanță procesul cu acționarul său minoritar. FP contestase schimbarea membrilor CA, deși niciunul dintre cei înlocuiți nu era din partea Fondului.

În bugetul de stat a fost alocată suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporțional cu cota de participare deținută, iar ceilalți acționari pot participa la majorarea capitalului social proporțional cu propria cotă de participare.

Tot astăzi, ministrul Lucian Șova s-a întâlnit și cu o delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu care a discutat despre un program de finanțare pentru Poșta Română. S-a stabilit începerea unor noi demersuri pentru noi linii de finanțare pentru companie, la care vor contribui și alți finanțatori instituționali și comerciali. Ambele părți au fost de acord să renunțe la exclusivitate astfel încât să poată fi deschise discuții și cu alți finanțatori.

“Suntem foarte hotărâți să apărăm interesului statului în companiile pe care le deținem. Nu voi permite nicio neglijență din partea managementului companiilor din subordinea MCSI, neglijență care se poate transforma în avantaj pentru competiție”, a declarat ministrul Lucian Șova.

“Suntem în plin proces de revizuire a necesităților de dotare ale CNPR, adaptate realităților concrete și bazate pe pachetul de produse cu care Poșta Română a intrat pe piață”, a declarat directorul general interimar al companiei, Elena Petrașcu care a participat la întâlniri.

Poșta Română este deținută de statul român, prin MCSI în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea în proporție de 25%.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 4,714 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,38%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 273,13%, în......
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
În câteva cartiere din București prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere a scăzut chiar și ...
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, ...
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru producerea de energie din surse regenerabile
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru ...
Sphera Franchise Group, care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, a anunțat ...