Mechel: Combinatele din România ar putea fi scoase la vânzare

Profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deţinute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare, a declarat directorul financiar al grupuloui rus, Stanislav Ploschenko, adăugând că nu poate, însă, confirma o vânzare a acestor operaţiuni.
Economica.net - Dum, 13 mai 2012, 11:48
Mechel: Combinatele din România ar putea fi scoase la vânzare

Combinatele din România urmează să fie evaluate pentru profitabilitate şi necesar de investiţii, împreună cu alte operaţiuni ale grupului, parte a unui plan care vizează creşterea resurselor de finanţare pentru anumite proiecte, inclusiv prin vânzarea unor active.

Întrebat, într-un interviu Bloomberg, dacă Mechel şi-a făcut planuri să renunţe la combinatele siderurgice din România, Ploschenko a spus că în timp ce profitabilitatea mai scăzută le face „candidate mai evidente”, nu poate confirma o vânzare.

Operaţiunile de producţie de energie, inclusiv Toplofikatsia Rousse din Bulgaria, şi afacerile de aliaje feroase ale diviziei Oriel Resources sunt cele mai evidente candidate pentru vânzare, a declarat Dmitri Smolin, analist la Uralsib Capital.

Chiar dacă vor fi luate în calcul şi combinatele din România, ar fi dificilă găsirea unui cumpărător, a adăugat analistul.

Grupul Mechel este pregătit să renunţe la propunerile de listare la Londra sau New York a diviziei miniere, în cazul în care obţine suficiente fonduri din planul de creştere a profitabilităţii, inclusiv prin posibile vânzări de active, pentru a putea finanţa proiecte.

„Nu anticipăm o ofertă publică iniţială a Mechel-Mining în acest an din cauza volatilităţii. Totodată, s-ar putea să nu mai vindem pachetul de acţiuni deloc, dacă noua noastră strategie va avea succes şi vom putea finanţa proiectele diviziei miniere fără oferta publică”, a spus Ploschenko.

Conducerea Mechel a aprobat vineri un plan pentru reducerea datoriilor, parţial prin vânzarea de active. Datoria netă a Mechel a urcat cu 33% anul trecut, la 9,3 miliarde de dolari, în timp ce planurile de a vinde acţiuni de circa două miliarde de dolari la Mechel-Mining a fost amânată pentru septembrie, din cauza declinului pieţelor.

Mechel se va concentra pe minerit, producţia de oţel, mai ales pentru construţii, precum şi pe oţel inxidabil şi produse speciale, a spus directorul financiar.

Alte active vor fi auditate pentru determinarea profitabilităţii şi necesarului de investiţii în două-trei luni, cu posibilitatea ca „anumite vânzări de active să aibă loc în acest an”, a adăugat el. Este, însă, prea devreme pentru a afirma ce sumă ar putea fi atrasă, a afirmat Ploschenko în interviul pentru Bloomberg.

Profitul Mechel a urcat în anul fiscal încheiat în martie la 728 milioane de dolari, de la 657,2 milioane de dolari în anul fiscal anterior. În trimestrul al patrulea, profitul a crescut de aproape patru ori, de la 25,7 milioane de dolari la 201 milioane de dolari, susţinut de aprecierea rublei.

Grupul rus Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgovişte (COS), Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...