1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Meci dur la SIF Transilvania. Fostul arbitru de fotbal Frăţilă vrea eliminarea lui Fercală

Omul de afaceri constănţean şi fost arbitru de Divizia A Constantin Frăţilă rupe armistiţiul cu Mihai Fercală, de 20 de ani liderul suprem al Societăţii de Investiţii Financiare SIF Transilvania (SIF3). Frăţilă cere acţionarilor să-l dea în judecată pentru „activităţi desfăşurate în calitate de membru al Directoratului", după cum sună convocarea AGA. La rândul lui, susţinătorii lui Fercală cer revocarea lui Frăţilă din Consiliul de Supraveghere al SIF3.

10 iul, 2014 | | ECONOMICA.net

Veche de mai mulţi ani, lupta dintre Frăţilă şi Fercală pare inegală.

De o parte, Constantin Frăţilă, pare susţinut măcar de fiica de sa, Maria Fraţilă, şi de o persoană apropiată familiei, cu care a strâns 5,02% din acţiunile SIF Transilvania (SIF3), pentru a cere completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor (AGA) din 11 – 12 august de la Braşov.

De cealaltă parte, Fercală este susţinut de cel puţin 63 de acţionari, dintre care 33 de persoane juridice şi 30 de persoane fizice, cu vorturi contând pentru peste 10,2% din total.

Conflictul dintre Frăţilă şi Fercală părea doar o hărţuială, cum au fost multe, iscată de interese legate de controlul unor companii constănţene din portofoliul SIF3. Conflictul a evoluat, în ultimul an, pe fondul contestării vechilor conducerii a SIF-urilor şi al presiunii exercitate asupra lor, pentru acordarea de dividende cât mai mari.

Dintre cei cinci foşti şefi de SIF-uri, în funcţii încă din secolul trecut, doar Tudor Ciurezu de la SIFOltenia (SIF5) şi Mihai Fercală au rezistat, cel din urmă nu fără ajutorul lui Frăţilă.

După ce, în ultimii ani, SIF3 a dat dividende de sute de milioane de lei, obţinuţi din vânzarea unor pachte importante de acţiuni, echipa lui Fercală a obţinut de la o AGA anterioară distribuţia profitului sub formă de acţiuni gratuite.

Fercală nu are, însă, susţinerea de care beneficiază Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat Crişana (SIF1) şi liderul SIF Muntenia (SIF4). Bîlteanu nu mai dă dividende de doi ani la SIF1 şi a pus în aplicare acelaşi sistem şi la SIF 4, ba chiar şi la companii controlate de acestea (Biofarm).

Constantin Frăţilă şi familia controlează un producător de materiale de construcţii, COMCM Constanţa (CMCM) şi, prin aceasta, pe Scut Constanţa (SCUT) un furnizor de servicii de construcţii. La ambele a fost acţionar şi SIF3, care mai deţine încă majoritatea acţiunilor la CMCM.

SIF Transilvania are un trecut zbuciumat al fărâmiţării pachetelor de acţiuni deţinute, mai ales în companiile turistice. Cel mai sugestiv exemplu este compania Neptun Olimp.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO