MECMA a trimis CE o scrisoare de intenţie privind Oltchim

Ministerul Economiei a transmis Comisiei Europene o scrisoare de intenţie pentru un ajutor de stat, iar pentru primirea avizului este necesară o notificare oficială, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 12:52
MECMA a trimis CE o scrisoare de intenţie privind Oltchim

„Ce a trimis Ministrul Economiei la Bruxelles este o scrisoare de inteţie, nu este o notificare de ajutor de stat. Va fi transmisă o notificare oficilă la Comisia Europeană, în care va trebui explicat de ce este nevoie de acest ajutor şi suma cerută. Scrisoarea de intenţie nu reprezintă un pas procedural, dar a fost mai înţelept aşa. Ajutorul de stat este discutat şi se dă un aviz în termen de 30 de zile de la notificarea oficială”, a menţionat Chiriţoiu.

Notificarea oficială urmeză să fie întocmită de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), acţionarul majoritar al Oltchim, şi va fi transmisă Comisiei Europene prin intermediul Consiliului Concurenţei.

Potrivit lui Chiriţoiu, notificarea ar putea fi transmisă la Buxelles chiar în această săptămână, în funcţie de reacţia Comisiei Europene la scrisoarea de intenţie a Ministerului Economiei.

„Comisia Europeană ne-a transmis să fim pregătiţi pentru discuţii tehnice pe acest subiect la Bruxelles. Deja am programat întâlniri pentru joi şi vineri”, a arătat Chiriţoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un împrumut mai mic de 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

Ponta a explicat să un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de aşteptare a răspunsului din partea Comisiei Europene de şase luni.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că vineri a „semnat” o scrisoare către Comisia Europeană în care cere aprobarea acordării unui ajutor de stat pentru combinatul chimic.

„Am înştiinţat că dorim să acordăm un ajutor de salvare pentru reluarea activităţii la Oltchim. Noi putem să acordăm un ajutor de salvare sub formă de împrumut pe termen de şase luni la dobânda pieţei pentru repornirea activităţii combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta şi din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să ştim şi ele cu ce sume vor veni la finanţare. (…) Noi sperăm ca în maxim o lună de zile să repornim combinatul”, a afirmat Chiţoiu.

Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...