1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Companii

MECMA: Restructurarea minelor neviabile din Valea Jiului se va finaliza în 2018

Restructurarea activităţii miniere din Valea Jiului va fi posibilă prin separarea activelor viabile de cele neviabile, finalizarea procesului de eficientizare a minelor fiind estimată pentru anul 2018, informează un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), remis joi AGERPRES.

08 mar, 2012 | Mediafax

Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, iar cele neviabile sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani. Acestea din urmă se află într-un proces de eficientizare şi restructurare ce se va finaliza în 2018.

Potrivit MECMA, în cadrul procesului de separare a activelor viabile ale exploatărilor miniere de cele neviabile, au fost până acum trei runde de întâlniri pe 27 februarie, pe 1 martie şi pe 7 martie a.c, în primele două întâlniri fiind analizate posibilităţile adoptării unei hotărâri de guvern, care să asigure plata celei de-a treia tranşe pentru cei 900 de mineri disponibilizaţi, la cele trei mine aflate în procesul de închidere.În urma acestor discuţii, în 28 februarie a.c, a fost adoptată această hotărâre de guvern.

Totodată, a fost prevăzută şi acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari şi susţinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesională din Valea Jiului, fiind vizaţi cei 3.300 de mineri, care vor intra în acest proces.

Potrivit MECMA, creşterea sporului de condiţii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusă în noul Buget de Venituri si Cheltuieli, care trebuie aprobat în luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara.

O eventuală modificare a acestei anvelope salariale va fi posibilă doar după formarea Complexului Eneregtic Hunedoara care va include si cele 4 mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012.

MECMA precizează în acest moment legislaţia este clară şi nu permite majorări salariale într-o companie de stat clasificată ca fiind instituţie bugetară şi care înregistrează pierderi.

Ministerul Economiei îşi exprimă convingerea că aceste proteste nu vor degenera şi că atât minerii, cât şi reprezentanţii lor înţeleg faptul ca MECMA este deschis în continuare dialogului şi are determinarea de a identifica soluţiile legale pentru deblocarea situaţiei existente.

Informaţiile privind situaţia şi negocierile cu liderii de sindicat din Valea Jiului au fost anunţate joi de ministrul Economiei, Lucian Bode, într-un interviu pentru Radio Romania Actualităţi.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO