MECMA: Restructurarea minelor neviabile din Valea Jiului se va finaliza în 2018

Restructurarea activităţii miniere din Valea Jiului va fi posibilă prin separarea activelor viabile de cele neviabile, finalizarea procesului de eficientizare a minelor fiind estimată pentru anul 2018, informează un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), remis joi AGERPRES.
Economica.net - joi, 08 mart. 2012, 17:55
MECMA: Restructurarea minelor neviabile din Valea Jiului se va finaliza în 2018

Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, iar cele neviabile sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani. Acestea din urmă se află într-un proces de eficientizare şi restructurare ce se va finaliza în 2018.

Potrivit MECMA, în cadrul procesului de separare a activelor viabile ale exploatărilor miniere de cele neviabile, au fost până acum trei runde de întâlniri pe 27 februarie, pe 1 martie şi pe 7 martie a.c, în primele două întâlniri fiind analizate posibilităţile adoptării unei hotărâri de guvern, care să asigure plata celei de-a treia tranşe pentru cei 900 de mineri disponibilizaţi, la cele trei mine aflate în procesul de închidere.În urma acestor discuţii, în 28 februarie a.c, a fost adoptată această hotărâre de guvern.

Totodată, a fost prevăzută şi acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari şi susţinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesională din Valea Jiului, fiind vizaţi cei 3.300 de mineri, care vor intra în acest proces.

Potrivit MECMA, creşterea sporului de condiţii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusă în noul Buget de Venituri si Cheltuieli, care trebuie aprobat în luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara.

O eventuală modificare a acestei anvelope salariale va fi posibilă doar după formarea Complexului Eneregtic Hunedoara care va include si cele 4 mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012.

MECMA precizează în acest moment legislaţia este clară şi nu permite majorări salariale într-o companie de stat clasificată ca fiind instituţie bugetară şi care înregistrează pierderi.

Ministerul Economiei îşi exprimă convingerea că aceste proteste nu vor degenera şi că atât minerii, cât şi reprezentanţii lor înţeleg faptul ca MECMA este deschis în continuare dialogului şi are determinarea de a identifica soluţiile legale pentru deblocarea situaţiei existente.

Informaţiile privind situaţia şi negocierile cu liderii de sindicat din Valea Jiului au fost anunţate joi de ministrul Economiei, Lucian Bode, într-un interviu pentru Radio Romania Actualităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...