Guvernul aduce manageri privaţi în 47 de companii de stat pentru administrarea „bogăţiei naţionale”

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat joi, 5 iulie, că a început procedura de selectare a firmelor de executive search care vor recruta manageri profesionişti pentru 47 de companii de stat şi că vrea astfel să implice tehnocraţii în "administrarea bogăţiei naţionale".
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 08:59
Guvernul aduce manageri privaţi în 47 de companii de stat pentru administrarea

„Implementarea managementului profesionist în 47 companii de stat nu este actualmente una din cerinţele minimale asumate faţă de instituţiile financiare internaţionale, dar este un mijloc de redresare economică, este o modalitate de implicare a tehnocraţilor în administrarea bogăţiei naţionale, este o cale pe care vom păşi cu hotărâre pentru a viabiliza sectorul economiei de stat”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În comunicat se precizează că procedurile de selecţie a consultanţilor vizează stimularea implicării a cât mai multor specialişti în resurse umane din ţară şi din străinătate, „fără restricţii şi fără condiţiile artificiale utitilizate pentru a favoriza anumiţi participanţi”.

Cele 47 de companii de stat care ar urma să aibă management profesionist au fost aduse într-o situaţie financiară „nefavorabilă” şi au nevoie, pentru a se redresa economic, de directori neimplicaţi în mediul politic.

„Acest procedeu de recuperare a bogăţiei naţonale nu poate fi decât benefic, iar Ministerul Economiei contează pe dorinţa de implicare din partea specialiştilor în resurse umane şi a specialiştilor în management care doresc să participe la succesul reformei economice în România”, se spune în comunicat.

Ministerul Economiei arată că toată documentaţia aferentă acestei proceduri este „modernă şi transparentă”, fiind curăţată de birocraţie, inclusiv prin diminuarea numărului de documente necesare, iar în elaborarea ei au fost eliminate condiţiile care pot îngrădi liberul acces al tuturor profesioniştilor interesaţi să se implice în procesul de redresare a companiilor de stat.

Pe lista companiilor se numără Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Paroşeni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Băiţa Ştei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectări Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej şi Roşiamin.

Sunt înscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistriţa, Cluj, Sebeş, Curtea de Argeş, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Porţile de Fier şi Haţeg, precum şi filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg şi Icemenerg Service, precum şi filialele Electrica – Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Transilvania Nord, Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Serv, Servicii Energetice Banat, Servicii Energetice Dobrogea, Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Oltenia şi Servicii Energetice Muntenia.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să numească manageri privaţi pentru nouă companii, cu posibilitatea extinderii listei cu încă şase societăţi.

Până în prezent însă nu a fost numit niciun CEO la stat, iar MECMA şi firma de executive search Pedersen & Partners au încetat în luna mai contractul de consultanţă privind atragerea de manageri profesionişti. Compania de executive search a anunţat, fără să dea detalii, că motivul a fost reprezentat de unele modificări promovate de minister.

Acordul fusese încheiat în octombrie 2011 Obiectivul contractului era recrutarea de personal de conducere la companii precum Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 5 va împrumuta până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea a 52 de blocuri
Primăria Sectorului 5 va împrumuta până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea a 52 de blocuri
Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat, în şedinţa de marţi, contractarea unui împrumut de până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a 52 de blocuri....
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Guvernul va aproba, prin ordonanţă de urgenţă, implementarea Directivei RED II, din Directiva de Regenerabile, care va ...
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Guvernul va aproba, marţi, o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului 'Rabla ...
Autostrada Bucureștiului: Asocierea Pizzarotti – Retter, desemnată din nou câștigătoare pe lotul 1 al A0 Nord
Autostrada Bucureștiului: Asocierea Pizzarotti – Retter, desemnată din nou câștigătoare pe lotul 1 al A0 Nord
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat marți câștigătorul pentru proiectarea ...