Media Fact Book: Piaţa de publicitate va fi de 295 milioane de euro în 2013, în scădere faţă de 2012

Valoarea totală netă a pieţei de publicitate locale va fi de 295 de milioane de euro în acest an, în scădere faţă de 2012, când a ajuns la 303 milioane de euro, potrivit studiului Media Fact Book, lansat miercuri de agenţia de media Initiative.
Economica.net - mie, 19 iun. 2013, 10:42
Media Fact Book: Piaţa de publicitate va fi de 295 milioane de euro în 2013, în scădere faţă de 2012

Valoarea totală netă a pieţei de publicitate din România a scăzut cu 2,6% în 2012, comparativ cu anul 2011, ajungând la 303 milioane de euro, toate mediile de comunicare fiind afectate, cu excepţia online-ului.

În 2012, România a înregistrat un declin uşor al pieţei de publicitate (2,6%), în ciuda unei tendinţe globale pozitive a pieţelor de publicitate (+4,1%). O contracţie a pieţei de publicitate din România este aşteptată şi în acest an, însă aceasta nu va depăşi 3%, conform Media Fact Book. Studiul estimează piaţa de publicitate din România, în 2013, la 295 de milioane de euro.

Raportul menţionează faptul că pe 12 aprilie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Guvern care modifică Legea audiovizualului, ale cărei prevederi vor afecta toată piaţa – agenţii, clienţi, radiodifuzori şi consumatori.

Potrivit Media Fact Book, televiziunea continuă să aibă cea mai mare cotă din piaţa de publicitate (64%), fiind umată de online (14%), outdoor – OOH (10%), print (7%) şi radio (6%).

Toate mediile au fost afectate, cu excepţia online-ului, care a înregistrat o creştere de 21%, comparativ cu 2011. Printul a fost cel mai afectat mediu (o scădere de 10% faţă de 2011), fiind urmat de radio (-8%), OOH (-5%) şi TV (-4%).

Anul trecut, TV-ul a atras 193 de milioane de euro, online-ul – 41 de milioane de euro, OOH-ul – 29 de milioane de euro, printul – 22 de milioane de euro, iar radioul – 19 milioane de euro.

Potrivit estimărilor Media Fact Book, în 2013, TV-ul va continua să atragă cele mai mari investiţii în publicitate (183 milioane de euro), fiind urmat de online (46 milioane de euro), OOH (28 milioane de euro), în timp ce printul şi radioul vor atrage câte 19 milioane de euro.

Cel mai mare volum de investiţii de publicitate este deţinut de segmentul serviciilor de comunicaţii mobile, iar cea mai semnificativă creştere faţă de anul anterior a cunoscut-o segmentul cosmetice şi igienă personală, care ocupă locul imediat următor, după telecomunicaţiile mobile în termeni de volum.

Media Fact Book este o lucrare de analiză a pieţei româneşti de media şi publicitate, ghid editat anual de agenţia de media Initiative, din anul 1997.

Initiative este una dintre cele mai mari reţele de media independente din lume, asigurând servicii specializate de planificare de media, de strategie, consultanţă de media şi new media.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...