Mediaş: Circa 3.000 de oameni protestează faţă de intenţia deschiderii unui sediu Romgaz în Capitală

Aproximativ 3.000 de persoane protestează, marţi după-amiază, în faţa Primăriei Mediaş, faţă de intenţia ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, de a deschide un sediu al societăţii Romgaz la Bucureşti, ceea ce sindicaliştii spun că va însemna mutarea societăţii în Capitală.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 15:48
Mediaş: Circa 3.000 de oameni protestează faţă de intenţia deschiderii unui sediu Romgaz în Capitală

Protestatarii – sindicalişti din industria de gaz, angajaţi ai Primăriei Mediaş şi localnici – s-au strâns, în jurul orei 16.00, în Piaţa Corneliu Coposu din oraş, pentru a protesta faţă de intenţia ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, de a deschide un sediu al societăţii Romgaz la Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii au pancarte pe care scrie „Gazul metan nu este ciolan”, „Gazul metan la Mediaş, hoţii la Bucureşti”, „Mediaş, capitala gazului, Bucureşti, capitala intereselor” şi „Anonimul ministru Niţă vrea să distrugă industria gazieră”.

Participanţii la miting au fluiere şi vuvuzele cu care fac gălăgie.

Totodată, oamenii au bannere pe care scrie numele sindicatului pe care îl reprezintă şi oraşele din care provin, fiind vorba despre Iernut, Ploieşti, Târgu Mureş şi Mediaş.

Protestatarii strigă „Jos Niţă” şi cer demisia acestuia.

La protest participă şi sindicalişti din societatea Transgaz Mediaş, care spun că, după Romgaz, compania lor ar putea fi vizată pentru mutarea la Bucureşti.

Participanţii la miting au primit fluturaşi de la organizatori pe care scrie „Romgaz şi Transgaz înseamnă 25 la sută din bugetul Mediaşului, este şansa noastră să însemnăm ceva pe harta României. Nu lăsa ca această şansă să ni se ia”.

La protest este prezent şi primarul municipiului Mediaş, Teodor Neamţu.

Portestul este autorizat până la ora 18.00, astfel de manifestaţii fiind autorizate zilnic, până în 19 aprilie, timp de două ore.

Consiliul Local Mediaş s-a reunit, luni, în şedinţă extraordinară şi a aprobat încheierea unui parteneriat între CL Mediaş şi sindicaliştii Transgaz şi Romgaz în vederea „blocării oricărui demers” de a muta sediile companiilor la Bucureşti.

Potrivit parteneriatului, CL Mediaş şi sindicaliştii din cele două companii vor organiza împreună diferite manifestări de protest pentru „a obţine o reacţie de la autorităţile centrale în sensul de a renunţa la această decizie inoportună”.

Potrivit liderului de sindicat Romgaz, Ioan Stoicovici, în 29 aprilie este convocată Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz, pe ordinea de zi figurând un proiect care prevede înfiinţarea unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, acesta având rol comercial.

„Avem timp până la acea dată să încercăm să schimbăm această decizie”, a declarat Ioan Stoicovici.

Primarul din Mediaş, Teodor Neamţu, anunţa, vineri, că va organiza, marţi, un miting de protest faţă de intenţia deschiderii unei sucursale a Romgaz în Capitală sau chiar a transferării sediului companiei la Bucureşti, el îndemnându-i pe locuitorii municipiului să participe la acţiune.

Totodată, Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectura Sibiu s-a întrunit, vineri, în regim de urgenţă, în urma grevei japoneze de joi de la Romgaz Mediaş, la întâlnire participând prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, reprezentanţi ai sindicaliştilor de la Romgaz, dar şi reprezentanţi ai principalelor confederaţii sindicale din România.

Preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, a înmânat prefectului o notă de protest în care arăta că sindicaliştii resping ideea înfiinţării unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti şi cer autorităţilor locale să medieze o întâlnire între sindicalişti şi premierul Victor Ponta.

Potrivit lui Stoicovici, la întâlnirile avute până acum la Bucureşti nimeni nu a putut invoca argumente economice viabile pentru înfiinţarea unui sediu în Capitală.

„Unul dintre argumente a fost că investitorii care vin în România aterizează la Otopeni şi de la Bucureşti la Mediaş mai fac patru ore. Nu au avut niciun argument economic solid. Noi avem Aeroportul Internaţional de la Sibiu, avem drumuri reabilitate, faci o jumătate de oră de la Sibiu la Mediaş. Noi avem deschidere internaţională, avem efectiv toată paleta de pârghii în Mediaş, avem şi relaţii internaţionale, avem şi sucursala internaţională la Bratislava. Da, trebuie să extragem şi de la Constanţa, facem o sucursală la Constanţa, dar nu la Bucureşti. Romgazul este cea mai frumoasă, cea mai deşteaptă şi cea mai devreme acasă şi o vor la Bucureşti, dar nu au niciun motiv economic”, afirma Stoicovici.

El adăuga că angajaţii Romgaz Mediaş vor ieşi în stradă dacă nu vor primi garanţii de la premierul Victor Ponta că deschiderea noului sediu de la Bucureşti nu va reprezenta un prim pas pentru mutarea totală a societăţii în Capitală.

„Nu s-a procedat corect. Decizia a venit de sus în jos, impusă. A doua adresă va veni înfiinţarea sediului principal la Bucureşti. Cu ce dovedesc că este mai bine acolo când noi dovedim de 100 de ani că e mai bine aici. Nu au argumente şi până nu vin cu argumente şi nu avem un dialog cu domnul prim-ministru, noi rămânem cu garda sus”, afirma Stoicovici.

Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, i-a atras atenţia acestuia că deschiderea unui nou sediu al societăţii nu este motiv legal pentru pornirea unui conflict de muncă, care presupune grevă de avertisment sau grevă generală. Stoicovici a răspuns că sindicaliştii nu vor demara astfel de proteste, dar vor participa, alături de reprezentanţii comunităţii din Mediaş, la orice fel de mitinguri.

Joi, aproximativ 380 de angajaţi ai Romgaz din Mediaş s-au aflat în grevă japoneză, în semn de protest faţă de intenţia deschiderii unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, afirmând că acest lucru ar putea reprezenta un prim pas pentru mutarea întregii societăţi în Capitală.

Preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, declara că angajaţii Romgaz nu sunt de acord cu deschiderea unui sediu secundar în Capitală deoarece „companiile care au sediile în Bucureşti au probleme financiare”.

Presa sibiană a scris în ultima perioadă că ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, ar intenţiona să transfere sediul central al Romgaz de la Mediaş la Bucureşti.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, declara, joi, într-o conferinţă de presă, că, din informaţiile sale, este în discuţie deschiderea unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, nu mutarea sediului central, apreciind că „transferarea Romgaz din Mediaş în orice altă parte ar fi o eroare gravă”.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...