Medicamentele generice şi biosimilare au adus economii de peste un miliard de euro la bugetul sănătăţii din 2015 până în 2022

Economica.net
11 10. 2023
medicamente_25252700_79263000

„În perioada 2015-2022 au intrat pe piață peste 1.000 de medicamente generice și biosimilare care au generat economii de cost de peste un miliard de euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu prețuri mari (referință IQVIA 2021). Menționăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet și neurologie” spune Daniel Bran, vicepreședintele APMGR.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat.
O companie poate dezvolta un medicament generic numai după ce expiră brevetele medicamentului original. Brevetul standard este de 10 de ani.

Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete.
Medicamentele biologice (numite și „biofarmaceutice”) sunt medicamente derivate din biotehnologie, al caror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri şi drojdie.
În România, prețul unui medicament generic poate fi cel mult 65% din prețul medicamentului original al cărui generic este, iar preţul unui medicament biosimilar e cel mult 80% din preţul medicamentului biologic de referinţă.